NEVEROVATNO OTKRIĆE: Megaliti iz Stounhendža ne potiču iz Velsa

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 08. 2024. u 00:00

DREVNO ritualno značenje Stounhendža je još uvek misterija, ali istraživači su korak bliže razumevanju kako je nastao čuveni kameni krug.

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Мегалити из Стоунхенџа не потичу из Велса

Foto Pixabay free images

Najnovija studija britanskih arheologa otkrila je da megaliti iz Stounhendža potiču iz Škotske, a ne iz Velsa.

Više od sto godina, naučnici su verovali da centralna ploča od peščara Stounhendža - dugo nazivana "oltarski kamen" - potiče iz mnogo bližeg Velsa. Ali prošlogodišnja studija pokazala je da kamen ne odgovara geologiji formacija peščara u Velsu. Pravi izvor kamena je ostao nepoznat, do sada.

Jedinstveni kamen koji leži ravno u centru spomenika donet je na lokaciju u južnoj Engleskoj iz severoistočne Škotske, objavili su istraživači u časopisu Nejčr.

Najveći kameni blok Stounhendža neolitska populacija je više od 750 kilometara trasportovala do lokacije današnjeg monumenta, ali nije jasno da li je kamen od 5 metara prenet čamcem ili kopnom, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Više od jednog veka je poznato da neki od kamenih blokova Stounhendža potiču iz Velsa i da su transportovani, ne zna se kako, 200 kilometara do lokacije monumentalnog neolitnog spomenika na Salsberi Plejnu.

-Otkriće da jedan od centralnih megalita u Stounhendžu uopšte nije iz Velsa već iz Škotske je iskreno šokantno, rekao je arheolog Rob Ikser koji je učestvovao u izradi studije objavljene u časopisu Nejčr.

Prema novim saznanjima najveći kamen u Stounhendžu prevezen je ili prebačen na lokaciju monumenta na Salsberi Plejnu iz severoistočnog dela Škotske, sa udaljenosti od oko 750 kilometara.

-Ovo zapanjujuće otkriće ne samo da menja naše mišljenje o Stounhendžu, već kompletno menja naše mišljenje o kasnom neolitu. Nauka je prelepa i izuzetna i biće rasprava u decenijama koje dolaze. Ovo je zapanjujuće, rekao je Rob Ikser, viši istraživač na Univerzitetskom koledžu u Londonu (UCL) i jedan od stručnjaka koji stoje iza studije.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji