PRONAĐEN KOMPAS STAR 500 GODINA: Možda je pripadao Nikoli Koperniku (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 08. 2024. u 00:33

KOMPAS star 500 godina otkriven na severu Poljske mogao bi biti ključni trag koji nas vodi do jednog od najvažnijih naučnika svih vremena - Nikole Kopernika.

ПРОНАЂЕН КОМПАС СТАР 500 ГОДИНА: Можда је припадао Николи Копернику (ФОТО)

Foto Shutterstock

Otkriće ovog drevnog instrumenta, pronađenog na mestu gde je slavni astronom proveo veliki deo svog života i razvio svoju heliocentričnu teoriju, izazvalo je veliko interesovanje naučne zajednice i šire javnosti. Da li je moguće da je ovaj skromni alat pomogao u oblikovanju našeg modernog razumevanja kosmosa?

Amaterska arheološka grupa pod nazivom Varminska istraživačka grupa nedavno je sprovela istraživanje na terenima oko Arhikatedrale Uznesenja Blažene Device Marije i Svetog Andrije u Fromborku, na severu Poljske. Ova katedrala, poznata i kao Frombork katedrala, ima bogatu istoriju i dugo je bila mesto od posebnog značaja za poljsku i svetsku nauku, jer je tu živeo i radio Nikola Kopernik, piše Popular mechanics.

Koristeći savremenu tehnologiju poput georadara, arheolozi su otkrili podzemnu odaju sa tri tunela u vrtovima katedrale. Unutar jedne od tih komora pronašli su kompas za koji se procenjuje da je star oko 500 godina. Ovaj instrument, veoma sličan onom koji je Kopernik često prikazivan kako drži, predstavlja potencijalno blago koje može osvetliti metode rada ovog velikog naučnika.

Nikola Kopernik je započeo svoje studije na Univerzitetu u Krakovu 1490-ih godina, gde je razvijao svoje interesovanje za matematiku i kosmos. Nakon sticanja osnovnih znanja, Kopernik je dobio poziciju kanonika u Fromborku, što mu je omogućilo da nastavi svoje studije i istraživanja koliko god je želeo. Uprkos tome što mu je kanonska pozicija oduzimala mnogo vremena, Kopernik je koristio svaki slobodan trenutak da se posveti svojim akademskim interesovanjima.

Nakon studija na Univerzitetima u Bolonji i Padovi, Kopernik se 1510. godine vratio u Frombork, gde je proveo najveći deo svog života i razvio svoju heliocentričnu teoriju. Ova teorija, koja je stavila Sunce u centar našeg solarnog sistema, suprotstavljala se tadašnjem geocentričnom modelu koji je podržavala Katolička crkva, prema kojem je Zemlja bila centar univerzuma.

Zanimljivo je napomenuti da je, uprkos velikoj važnosti svog otkrića, Kopernik čekao do samog kraja svog života da objavi svoje delo "O revoluciji nebeskih sfera" verovatno zbog straha od reakcije Crkve. Kopernik je umro u Fromborku 24. maja 1543. godine, samo nekoliko meseci nakon što je njegovo delo objavljeno.

Kompas pronađen u Fromborku izazvao je veliko interesovanje, jer postoji mogućnost da je upravo taj alat koristio Kopernik u svojim istraživanjima. Iako nema direktnih dokaza da je ovaj kompas pripadao velikom naučniku, činjenica da je pronađen nedaleko od mesta gde su 2005. godine otkriveni njegovi posmrtni ostaci dodatno podupire ovu teoriju.

U narednom periodu, kompas će biti podvrgnut detaljnoj analizi od strane stručnjaka iz Konzervatorske službe Poljske. Ovaj proces uključuje očuvanje i analizu materijala i tehnike izrade, kako bi se tačno utvrdilo poreklo i starost instrumenta. Ako se potvrdi da je kompas zaista pripadao Koperniku, to će biti jedno od najvažnijih arheoloških otkrića vezanih za njegov život i rad.

Ovaj kompas, drugi takav instrument pronađen na tom lokalitetu, biće izložen u obližnjem Muzeju Nikole Kopernika u Fromborku, gde će zauzeti svoje mesto među ostalim artefaktima vezanim za život i delo ovog velikog astronoma. Muzej, koji već privlači mnoge posetioce, sada će imati dodatni razlog za interesovanje, jer će posetioci moći da vide potencijalni alat koji je pomogao u oblikovanju našeg savremenog shvatanja univerzuma.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj