PAS MOŽE DA VAM POMOGNE DA PROMENITE ŽIVOT I POBOLJŠATE ZDRAVLJE: Evo šta otkriva istraživanje o vlasnicima pasa

Novosti online

16. 08. 2024. u 15:27

TRUDITE se da redovno vežbate, hranite se zdravo, dovoljno spavate, ali se ipak ne osećate baš najbolje? Možda vam za optimalno zdravlje nedostaje samo jedna stvar. Ne, nije u pitanju poseban suplement ili program treninga koji obećava rezultate za samo nekoliko dana - već pas. Otkriveno je da vlasnici pasa smatraju da im se zdravlje poboljšalo od kako imaju ovog ljubimca, jer im je bio podstrek da promene životni stil na bolje.

ПАС МОЖЕ ДА ВАМ ПОМОГНЕ ДА ПРОМЕНИТЕ ЖИВОТ И ПОБОЉШАТЕ ЗДРАВЉЕ: Ево шта открива истраживање о власницима паса

Foto: Unsplash

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje je da nabavite psa, sugeriše novo istraživanje. Anketa od 2.000 vlasnika pasa otkrila je da, iako je 39 odsto učesnika izjavilo da je njihovo emocionalno zdravlje najviše poboljšano njihovim psima, otkriveno je da je ovo pozitivno uticalo na njihovo mentalno (27 odsto) i fizičko zdravlje (25 odsto).

Vlasnici su rekli da im psi najviše pomažu kod poboljšanja mentalnog i emocionalnog blagostanja kada su tužni (69 odsto), kao i da im samo svojim prisustvom pomažu u stresnim vremenima (60 odsto). Drugi su prijavili poboljšanja u emocionalnom zdravlju jer ih pas "sluša" kada treba da se isprazne (45 odsto) i podstiče ih da se bolje brinu o sebi (35 odsto).

Štaviše, psi podižu raspoloženje svojih vlasnika u proseku devet puta svakog dana tako što ih nasmeju (prema 73 odsto ispitanika), tako što se igraju (68 odsto), maze s njima (67 odsto) ili jednostavno zajedno provode vreme na kauču (64 odsto). 

Čak 81 odsto učesnika je reklo da je aktivnije zbog svog psa, a još 49 odsto priznaje da je njihov psić često jedini razlog zašto često ustaju i kreću se.

Mnogi idu u redovne šetnje (86 odsto), igraju se napolju sa svojim psom (71 odsto), sa njim trče (29 odsto) i planinare (25 odsto). Osim toga, vlasnici pasa moraju da se bude u određeno vreme, da bi izveli pse, pa im to određuje zdraviji raspored spavanja (40 odsto). 

- Zahvaljujući pružanju podrške našem mentalnom, emocionalnom i fizičkom zdravlju, psi se smatraju 'čovekovim najboljim prijateljem' iz mnogo dobrih razloga - utvrdili su autori. Dodaju i da je vrlo lako da zaboravimo šta sve psi mogu da rade za nas, jer često samo razmišljamo o tome šta mi radimo za njih. Smatraju da ovo istraživanje služi kao dobar podsetnik zašto je ova životinja toliko popularna kao kućni ljubimac.

Osim što su mentalni i emocionalni sistem podrške, psi preuzimaju mnoge uloge u životima svojih vlasnika. Nešto više od jedne trećine (36 odsto) kaže da njihov pas deluje kao psiholog, podržavajući njihovo mentalno zdravlje i podižući raspoloženje. 

Drugi vide svog psa kao saigrača (27 odsto), nekoga ko im pomaže da ostvare svoje ciljeve, ili kao svog najvećeg navijača (22 odsto), koji ih podstiče da daju sve od sebe. Sedam od deset ispitanika priznaje da ih je uzgajanje psa naučilo strpljenju, razvilo im empatiju (41 odsto), izdržljivost (36 odsto) i otpornost (26 odsto).

(rt.rs)

BONUS VIDEO: OPASNA BORBA: Ovaj pas je našao zanimljivog drugara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI ODUŠEVLJENI: Srbi, možda ste treći na olimpijadi, ali ste prvi u našim srcima!