OVI PAUCI KORISTE JEZIVU TAKTIKU: Veoma efikasno hvataju svoj plen

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 08. 2024. u 00:39

INTRIGANTNO novo istraživanje ističe jedinstven primer mračne domišljatosti prirode u primeru pauka koji koriste mužjake svitaca da uhvate više plena.

ОВИ ПАУЦИ КОРИСТЕ ЈЕЗИВУ ТАКТИКУ: Веома ефикасно хватају свој плен

Foto: Printscreen/Jutjub/Amazin Animal Experience

U istočnoj Aziji, pauk Araneus ventricosus pokazao je neverovatnu sposobnost da manipuliše svojim plenom. Zapaženo je da ovi pauci hvataju mužjake svitaca i na neki način ih izazivaju da emituju svetlosne signale koje inače koriste ženke da privuku partnera.

Ova zlokobna taktika dovodi do toga da se više muških svitaca uvuče u paukovu mrežu, gde dožive jeziv kraj. Precizan mehanizam kojim pauk izaziva muške svice da oponašaju ženske signale ostaje nejasan, ali nedavna istraživanja sugerišu direktnu uzročno-posledičnu vezu.

Naučni tim koji predvodi Sinhua Fu sa Poljoprivrednog univerziteta Huadžong u Kini primetio je ovo neobično ponašanje tokom jedne od svojih terenskih ekspedicija, gde su uvideli da su skoro sve svitci uhvaćeni u mrežu bili mužjaci. Dalja istraživanja su potvrdila ovaj obrazac, otkrivajući da je vrlo malo ženki uhvaćeno u takvu zamku. Ovaj čudan fenomen podstakao je kineske naučnike da sprovedu dalja istraživanja, koja su sada objavljena u časopisu Karent bajolodži.

Svici obično signaliziraju jedni drugima tokom parenja emitujući specifične svetlosne obrasce. Mužjaci koriste dvostruke lampe za višesignalne lance, dok ženke koriste jednu lampu za jednopulsne signale. Međutim, kada su muški svici bili uhvaćeni u paukovu mrežu, primećeno je kako trepere signalom jedne lampe, slične onima koje koriste ženke.

Eksperimenti na terenu koji su uključivali 161 paukovu mrežu otkrili su da paukove mreže koristeći gore pomenutu jezivu taktiku imaju veću stopu hvatanja svitaca, što sugeriše da je prisustvo pauka ključno. Pored toga, pauci su ispoljili karakterističan napad zamotavanjem i ugrizom samo kada je svetlost uhvaćenog svica bila vidljiva, što je dodatno umešalo pauka u ovu manipulaciju. Međutim, ostaje nejasno da li je sam otrov pauka odgovoran za promenu ponašanja svitaca, ali nešto u napadu pauka izaziva promenu signala muških svitaca, zaključili su kineski naučnici, piše Sajens alert.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMA TUGOVANJA: Ben Aflek sa njom provodi vreme na dan kada je DŽenifer Lopez podnela zahtev za razvod (FOTO)