MAGIJA MANUKA MEDA: Veruje se da smanjuje rast ćelija raka dojke za 84 odsto

Jovana Švedić

22. 08. 2024. u 22:19

MED ima razne i često skrivene lekovite osobine, ali Manuka med je vrsta kojoj treba posvetiti pažnju nakon što je nedavno pokazano da smanjuje proliferaciju ćelija raka dojke.

МАГИЈА МАНУКА МЕДА: Верује се да смањује раст ћелија рака дојке за 84 одсто

Foto Shutterstock

Rezultati ispitivanja takođe ukazuju na sofisticiran način koji je čak prikazao i povremene prirodne smrti ćelija, ili apoptoze, mehanizma koji se zaobilazi kada maligna ćelija postaje kancerogena.

Manuka med prave pčele koje se hrane nektarom sa drveta Manuka poreklom sa Novog Zelanda i obale Australije.

Ova biljka iz porodice mirta je rođak drugih biljaka koje daju moćne lekovite proizvode poput karanfilića, pimenta i eukaliptusa.

U studiji objavljenoj u časopisu Nutrijents, istraživači su otkrili da je Manuka med značajno smanjio rast tumora kod miševa sa ER-pozitivnim ćelijama raka dojke za 84% bez uticaja na normalne ćelije dojke ili izazivanja značajnih nuspojava.

ER-pozitivan rak dojke čini oko 60-70% svih slučajeva raka dojke u određenoj periodu.

Pretpostavlja se da je Manuka med jedinstven u poređenju sa svim drugim komercijalno proizvedenim vrstama meda zbog svoje jedinstvene hemijske kompozicije. Manuka med je pronađen kao antibakterijski—i to ne samo protiv bakterija na koje roditelj pazi kada se njihovo dete ogrebe—već protiv bakterija koje uzrokuju bolesti poput cistične fibroze.

- Nalazi pružaju nadu za razvoj prirodne, manje toksične alternative tradicionalnoj hemoterapiji - rekla je Dr. Dijana Marikez-Garban, vanredni profesor medicine na Ju-Si-El-Ej i glavna autorka studije.

- Iako je potrebno više istraživanja da bismo potpuno razumeli koristi prirodnih jedinjenja u terapiji raka, ova studija postavlja čvrst temelj za dalja istraživanja u ovoj oblasti.- dodala je.

Kod ER-pozitivnog raka dojke, ćelije tumora koriste estrogen za rast.

Da bi se borili protiv tumora, pacijenti sa rakom dojke uzimaju blokatore estrogena kao netoksičan način da ih "izgladne".

Međutim, ponekad tumori raka mogu razviti otpornost na takve tretmane, ostavljajući hemoterapiju kao jedinu alternativu.

Tokom eksperimenata sa ljudskim ćelijama raka u vitro, istraživači su otkrili da je najbolji odgovor protiv raka bio kada je Manuka med kombinovan sa uobičajenim anti-estrogenskim lekom tamoksifenom.

U tim okolnostima, proliferacija ER-pozitivnih ćelija bila je značajno suzbijena, a kombinacija je takođe značajno inhibirala rast triple-negativnog raka dojke, druge uobičajene forme, što je med samostalno mogao da uradi samo delimično.

Eksperimenti in vivo su zatim provedeni na miševima, tokom kojih su posmatrali smanjenje proliferacije ćelija od 84% navedeno gore.

- Ovi nalazi ukazuju na to da prirodna jedinjenja kao što je Manuka med, sa značajnom antitumorskom aktivnošću i selektivnošću prema hormon-receptor-pozitivnim rakovima dojke, mogu biti dalje razvijena kao dodatak ili potencijalna alternativa citotoksičnim antikancerogenim lekovima koji imaju više nespecifičnih nuspojava - zaključili su istraživači.

Manuka med iz Novog Zelanda mora proći proces koji se deli na pet faza nazvan Manuka Honey Science Definition test koji je razvijen od strane Ministarstva primarnih industrija kako bi se osiguralo da sav med namenjen izvozu bude standardizovan na određene hemijske i fizičke karakteristike.

To uključuje prisustvo prirodno prisutnog metilglicoksala, dihidroksiacetona i leptosperina, kao i tragove DNK biljke Manuka.

Bez ovoga, ilegalno je nazvati proizvod Manuka med, što čini ovu vrstu meda izuzetno retkom.

Na našim prostorima, ova vrsta meda se proslavila zahvaljujući najboljem teniseru svih vremena, Novaku Đokoviću.

U svojoj knjizi "Serviraj za pobedu" iz 2013. godine, Novak Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane.

Konzumira ga tako što svakog jutra pojede dve kašičice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Uz to, ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova.

BONUS VIDEO:
SMS DAN - Dan koji može da promeni sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!