NAPADI DELFINA U JAPANU U PORASTU: Ove godine povređeno 18 osoba

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 23:00

BROJ napada delfina na plažama u Japanu je u porastu od 2022. godine, a eksperti upozoravaju da je za to odgovorna uglavnom jedna vrsta, indo-pacifički grbavi delfin, kao i da bi njihovo agresivno ponašanje moglo da eskalira.

НАПАДИ ДЕЛФИНА У ЈАПАНУ У ПОРАСТУ: Ове године повређено 18 особа

Foto: NASA

Ovog leta, delfini su povredili 18 osoba na plažama u prefekturi Fukui, a među njima je i učenik osnovne škole kome je prst ušiven sa tridesetak šavova, navela je služba obalske straže Tsuruga, prenela je agencija Kjodo.

Broj incidenata tokom ove godine naglo je skočio u odnosu na prethodne dve, pri čemu je u napadima delfina 2022. povređena samo jedna osoba, a pet u prošloj godini, navela je ova služba.

Od početka avgusta ove godine, delfini su ujeli dva muškarca u oblasti Tsuruga.

Profesor Tadamiči Morisaka kazao je da je u blizini ta dva napada, oba puta primećen delfin istog karakterističnog izgleda sa leđnim perajem.

Dok delfini u akvarijumima često ostvaruju kontakt sa ljudima, usled česte interakcije oni mogu pokušati da nametnu svoju dominaciju tako što će ujesti, kazao je Morisaki, dodajući da ljudi u takvim situacijama treba “odmah da se sklone od delfina”.

Neke plaže su počele da uvode sprave koje emituju ultrazvučne talase koji odvraćaju delfine, a plivači se upozoravaju da odmah napuste vodu ako sretnu ovog sisara.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!