PONOVO SE POJAVILA: Vrsta ptice koja je izumrla u Evropi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 23:10

VRSTA ptice poznata kao severni ćelavi ibis, a koja je zbog lova izumrla u Evropi do 17. veka, ponovo se pojavila u protekle dve decenije zahvaljujući naporima naučnika na obnavljanju i uzgajanju vrste.

ПОНОВО СЕ ПОЈАВИЛА: Врста птице која је изумрла у Европи

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ove ptice, koje imaju karakteristično crno i svetlucavo zeleno perje, ćelavu crvenu glavu i dug, uvijen kljun, ne znaju, međutim, instinktivno u kom pravcu treba da lete radi selidbe, pa je tim naučnika uskočio da odigra ulogu instruktora letenja, preneo je AP.

-Moramo da ih naučimo kojim putem da migriraju, kazao biolog Johanes Fric.

Severni ćelavi ibis nekada je leteo iznad severne Afrike, Arapskog poluostrva i velikog dela Evrope, uključujući nemačku pokrajinu Bavarsku.

Ova ptica selica, poznata u Nemačkoj i pod imenom valdrap, takođe je smatrana za specijalitet, ali je nestala iz Evrope, iako su malobrojne kolonije preživele na nekim drugim mestima.

Foto CC BY SA 2.5 Vikipedija Richard Bartz

Napori Frica i grupe istraživača nazvane Valdraptim, sa sedištem u Austriji, uspeli su da populaciju ovih ptica dovedu do broja od skoro 300 jedinki od početka projekta 2002.

Problem je, međutim, predstavljalo to što ove ptice nisu umele da nađu pravac u kojem treba da lete kada se zimi sele, pa su odlazile u pogrešnim pravcima gde bi naposletku uginule.

Ulogu instruktora letenja preuzeli su naučnici i aktivisti iz grupe Valdraptim koji brinu o ptićima dok su tek nekoliko dana stari.

Cilj je da ptice naviknu na njih i upoznaju ih, kako bi ih sledile kada im pokazuju put kojim treba da lete.

Članovi tima koji je brinuo o ptićima, kada dođe vreme, krenu ultralakom letelicom pokazujući put, a mlade ptice ih slede u pravom smeru.

Napori Frica i njegovog tima urodili su plodom, a prva ptica samostalno se vratila u Bavarsku iz Toskane gde je zimovala 2011.

Još ptica je potom svake godine prešlo taj isti put dug 550 kilometara, a tim se nada da će do 2028. broj ptica premašiti 350 i da će one postati samostalne.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI NE MOGU DA DOĐU SEBI: Videli ono što je Nikola Jokić uradio u Sloveniji i ostali u šoku (VIDEO)