KRAJ ILI POČETAK GODINE, ČETVRTAK ILI UTORAK: Koji dan i godišnje doba je pogodno za odlazak u penziju

Novosti online

27. 08. 2024. u 22:13

ODABIR vremena za penziju je jedna od najvećih odluka koju ćete donijeti. I dok bi odlazak u penziju u određenim periodima godine mogao biti korisniji od drugih, to je na kraju veoma lična odluka koju treba da donesete kada dođe vreme - i finansijski ste spremni.

КРАЈ ИЛИ ПОЧЕТАК ГОДИНЕ, ЧЕТВРТАК ИЛИ УТОРАК: Који дан и годишње доба је погодно за одлазак у пензију

Foto Shutterstock

Uz to, GOBankingRates je razgovarao sa nekoliko stručnjaka za penzionisanje o tome da li misle da postoji najbolji dan u godini za odlazak u penziju i šta biste mogli da uzmete u obzir prilikom donošenja odluke.

Sticanje pasivnog prihoda ne mora da bude teško. Možete početi ove nedelje.

Kraj godine bi mogao biti najbolji

Kada je u pitanju penzija, dan u nedelji možda nije toliko važan kao doba godine.

- Iako ne postoji jedinstven odgovor, odlazak u penziju na kraju godine može biti od koristi iz nekoliko razloga - rekao je Tiler Mejer, CFP, osnivač "Retire to Abundance".

- Prvo, možda ćete moći da maksimizirate svoje godišnje beneficije, kao što su bonusi ili doprinosi poslodavca za penzione planove. Takođe, odlaskom u penziju na kraju godine, možete bolje planirati svoje poreze, jer ćete imati jasniju sliku o svom ukupnom godišnjem prihodu i potencijalno možete odložiti distribuciju sa računa za penzionisanje do sledeće godine.

Foto Shutterstock

 

Toplija godišnja doba mogu biti idealna

Ako ne želite da čekate do kraja godine, još jedno dobro vreme za penziju je tokom toplijih sezona.

- Proleće i rano leto se često smatraju idealnim vremenima za odlazak u penziju - rekao je Mejer. - Vreme je generalno bolje, što čini prelazak u penziju prijatnijim.

S druge strane, neki penzioneri možda više vole da sačekaju zimu ako im je cilj da nastave da zarađuju sve dok ne budu mogli da izađu i uživaju u zimskim aktivnostima ili aktivnostima vezanim za odmor. Prvi dan zime ove godine je 21. decembar.

Sredina godine takođe ima svoje prednosti

Ali za neke ljude, odlazak u penziju sredinom godine dolazi sa poreskim olakšicama koje je teško zanemariti. U ovom slučaju, možda bi bilo bolje izabrati koji god dan pada tačno u sredinu — možda oko 1. juna.

- Odlazak u penziju sredinom godine omogućava vam da svoj prihod rasporedite na dve poreske godine, što može pomoći u upravljanju poreskim razredima i eventualno smanjiti vašu ukupnu poresku obavezu - rekao je Mejer.

Slično kao datumi venčanja i drugi važni životni događaji, ponekad je najbolji dan u godini za penzionisanje jednostavno datum koji za vas ima lično značenje.

Foto Shutterstock

 

- Mislim da ne postoji određeni dan u godini kada je bolje otići u penziju - rekao je Majkl Kolins, CFA, osnivač i izvršni direktor "VinCap Financial-a". - Neki ljudi mogu odlučiti da se penzionišu na svoj rođendan ili na značajan datum, ali na kraju treba da se odredi tajming prema sopstvenim okolnostima i ciljevima.

Penzionišite se kada ste finansijski spremni

Mnogi stručnjaci se slažu da zapravo ne postoji najbolji dan za penzionisanje - pa čak ni najbolji mesec ili sezona. Više se radi o izboru datuma koji je u skladu sa vašom finansijskom spremnošću, željama i potrebama.

- Umesto da se fokusirate samo na određeni dan ili mesec, najbolje vreme za penziju je kada temeljno procenite svoju finansijsku spremnost i emocionalnu spremnost“, rekao je Mejer. „Uzmite u obzir faktore poput vašeg zdravlja, vremenskog okvira penzionisanja vašeg supružnika i svih važnih životnih događaja na horizontu. Povucite se kada budete sigurni da ste izgradili održiv finansijski plan koji će podržati vaš željeni stil života.

Zapitajte se šta za vas znači penzija

Za neke ljude, odlazak u penziju znači napuštanje radne snage zauvek i postizanje krajnje finansijske slobode. Za druge, to je malo nijansiranije od toga. Želećete da saznate šta za vas znači penzionisanje pre nego što donesete bilo kakve važne odluke.

- Šta znači odlazak u penziju? Da li jednostavno dolazi do tačke u kojoj imate finansijske mogućnosti da se penzionišete, ili se osećate prinuđenim da se jednostavno povučete iz javnog i radnog života? Biće vrlo subjektivan odgovor na ovo pitanje - rekao je Džon Žilet, stručnjak za finansijsko planiranje i izvršni direktor i osnivač agencije "Gillet".

- Svako je drugačiji - rekao je Žilet.

- Govoreći u svoje ime i nekoliko mojih klijenata, izgleda da postoji potreba da i dalje imamo svrhu. A za neke to znači da rade na polju koje vole i da imaju osećaj doprinosa.

Konačno zavisi od vas

Odabir kada ćete se penzionisati zavisi od vas i koliko ste spremni za ovaj sledeći veliki korak u životu. Za neke, poreske pogodnosti odlaska u penziju sredinom ili na kraju godine mogu biti glavni faktor u njihovoj odluci. Za druge, više se radi o izboru datuma koji ima lični značaj - bilo da je to nedelja ili četvrtak.

- Moj savet za odabir najboljeg vremena za penziju je da pažljivo procenite svoju finansijsku situaciju i ličnu spremnost - rekao je Kolins.

- Razmotrite faktore kao što su vaše godine, ušteđevina, zdravstveno stanje i budući planovi pre nego što donesete odluku.

(Jahu Finans)

BONUS VIDEO: PENZIONERSKE KARTICE: Sa direktorom PIO posetili smo najstarije sugrađane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Rusi prodiru u Selidovo, odbrana VSU se raspada; Sirski - Plan nije uspeo, Rusi poslali 30.000 vojnika u Krusk (VIDEO/FOTO)