KO JE BIO PREDATOR, A KO PLEN: Nova saznanja o funkcionisanju lanca ishrane pre više miliona godina

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 08. 2024. u 00:28

NAUČNA studija koja opisuje kako su dva različita predatora, krokodil i ajkula, napali praistorijsku morsku kravu, pruža nova saznanja o drevnim stvorenjima i lancu ishrane pre nekoliko miliona godina.

КО ЈЕ БИО ПРЕДАТОР, А КО ПЛЕН: Нова сазнања о функционисању ланца исхране пре више милиона година

Foto: Ilustracija/Unsplash

U studiji objavljenoj u Journal of Vertebrate Paleontologyopisani su retki, dosad gotovo neviđeni tragovi ugriza dve različite životinje tokom ranog i srednjeg miocena, pre od 23 do 11,6 miliona godina, piše portal Tejlor end Frensis.

Tragovi ugriza na lobanji sugerišu da je dugong morsku kravu, koja je pripadala sada izumrlom rodu Culebratherium, prvo napao drevni krokodil, a onda je jela i tigrasta ajkula na prostorima današnje severozapadne Venecuele.

Jasan i dubok trag zuba na njušci morske krave sugeriše da je krokodil prvo pokušao da ugrize i uguši plen. Dva veća traga pokazuju da je krokodil onda vukao morsku kravu i ubio je na sličan način na koji to rade i današnji krokodili.

Trag otiska zuba tigraste ajkule nađen je na vratu i on pokazuje da je nakon ubistva bila i plen lešinara.

Tim eksperata sa Univerziteta u Cirihu, Prirodnjačkog muzeja Los Anđelesa, Venecuelanskog instituta Paleontološkog muzeja i Nacionalnog eksperimentalnog univerziteta Fransisko de Miranda naveo je da njihova otkrića pokazuju da je lanac ishrane pre više miliona godina bio nalik današnjem.

-Danas često vidimo predatore u divljini, nalazimo lešine plena na kojima se vidi da su oni izvor hrane i za druge životinje. Međutim, to se retko nalazi u fosilnim ostacima. Nismo bili sigurni koja životinja bi bila izvor hrane za više predatora. Naša ranija istraživanja pokazala su da je ulješuru lovilo više vrsta ajkula, a novo istraživanje pokazuje značaj morskih krava u lancu ishrane, rekao je Aldo Benites-Palomino, glavni autor studije i paleontolog Univerziteta u Cirihu.

Kako objašnjava, izazovno je uočiti razliku između tragova napada i tragova lešinarenja.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa