VRSNI ARHITEKTA, NOSILAC ALBANSKE SPOMENICE: Navršilo se 130 godina od rođenja arhitekte Aleksandra Deroka

D.B.M.

04. 09. 2024. u 06:15

PRE 130 godina, na današnji dan, rođen je Aleksandar Deroko jedan od najvažnijih srpskih arhitekata 20. veka. Bio je jedna od najznamenitijih ličnosti Beograda, omiljeni profesor, svestrani umetnik, intelektualac, čak i sportista i vojnik.

ВРСНИ АРХИТЕКТА, НОСИЛАЦ АЛБАНСКЕ СПОМЕНИЦЕ: Навршило се 130 година од рођења архитекте Александра Дерока

Foto:

Među njegovim arhitektonskim delima su i u zgrada Filozofskog fakulteta u Beogradu, Bogoslovski internat u Beogradu (Bogoslovija), Spomenik kosovskim junacima na Kosovu polju, Konak u manastiru Žiči, Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu, Kuća pukovnika Elezovića u Beogradu...

Rođen je 1894. u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu gde je maturirao, a potom i upisao Tehnički fakultet. Studije je prekinuo kada je počeo Prvi svetski rat. Bio je jedan od prvih srpskih ratnih pilota. U ratu je učestvovao kao jedan od 1300 kaplara sa činom narednika, za šta je kasnije nagrađen i Albanskom spomenicom.

Po okončanju rata nastavio je svoje obrazovanje u Rimu, Pragu, Brnu i Beogradu gde je diplomirao 1926. godine. Stipendija koju je dobio od francuske vlade odvela ga je u Pariz i pružila priliku da se druži sa velikanima tog vremena - Pikasom, Šumanovićem, Le Korbizijeom, Rastkom Petrovićem, o čemu svedoče pisma koja su razmenjivali.

Početkom tridesetih godina počeo je da predaje na Arhitektonskom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je radio sve do penzije 1974. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost