RIZNICA DREVNIH SREBRNIH NOVČIĆA: Pronađeno blago u rupi na zidu na Siciliji

Jovana Švedić

03. 09. 2024. u 22:32

27 drevnih srebrnih novčića otkriveno je nedavno na malom ostrvu u Sredozemnom moru, rekli su zvaničnici ove nedelje.

РИЗНИЦА ДРЕВНИХ СРЕБРНИХ НОВЧИЋА: Пронађено благо у рупи на зиду на Сицилији

Foto: Shutterstock

Riznica je stara više od 2.000 godina, a poreklo se procenjuje negde između 94. p.n.e. i 74. p.n.e.

- Arheolozi su pronašli novčiće sakrivene u rupi u zidu dok su obavljali restauratorske radove na Akropolju Santa Tereza ​​i San Marko, istorijskom obeležju na ostrvu Pantelerija na južnoj obali Italije, između Sicilije i Tunisa, regionalnoj baštini. -  saopšteno je u ponedeljak.

Bilo ih je 27, a svaki je okarakterisan kao denar - glavni srebrni novac koji se koristio u starom Rimu nekoliko vekova nakon njegovog uvođenja oko 200. godine p.n.e.

Tim, predvođen Tomasom Šeferom sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj, u početku je slučajno primetio neke od novčića u zemljištu koje je natopljeno posle periodične kiše, a zatim kopali ispod stene da bi otkrili ostatak ulova, prenosi En-Bi-Si.

Novčići su očišćeni i restaurirani pre nego što je najava postavljena na Fejsbuk stranicu za arheološki park koji obuhvata Panteleriju i još dva lokaliteta na kopnu Sicilije, Pećinu Kuza i Selinunte.

Novčići su kovani tokom Rimske republike, koja je postojala skoro 500 godina do osnivanja Rimskog carstva.

Ovo najnovije otkriće došlo je nakon što je 2010. godine na istom mestu na Panteleriji otkrivena još jedna zbirka iste vrste srebrnih rimskih novčića, koji datiraju iz približno istog vremenskog perioda.

Zvaničnici su rekli da je prvobitno izvučeno 107 novčića.

Nekoliko godina pre toga, iskopavanja u blizini tih lokaliteta dovela su do otkrića tri mermerne skulpture koje prikazuju glave bivših rimskih careva Julija Cezara i Tita Flavija Vespazijana, kao i Agripine, carice i istaknute ženske figure u starom Rimu.

Skulpture su bile izložene u Salinas muzeju u Palermu, kao iu Britanskom muzeju u Londonu.

Zvaničnici su rekli da je najnovije otkriće na Panteleriji dragoceno arheolozima i istoričarima u regionu jer doprinosi njihovom razumevanju Rimske republike, kako je ona bila strukturisana i kakva su politika i trgovina mogli biti na Mediteranu u to vreme.

Šefer je sugerisao da je blago potencijalno moglo da završi na mestu gde ga je njegov tim pronašao nakon što su ga namerno sakrili tokom invazije na ostrvo od strane pirata, što se često dešavalo u drevnim vremenima.

Arheolog je rekao da je moguće da je blago tada bilo zakopano i nikada nije pronađeno jer je veliki deo akropolja ostao netaknut vekovima.

BONUS VIDEO:

VRATOLOMIJA NA 3200 NETARA: Kazahstanski akrobat Galimzhan Auesbai prkosi gravitaciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLADNI I ŽEDNI PREVOZILI PET TONA KOKAINA: Detalji optužnice u Beogradu protiv 20 pripadnika Balkanskog kartela