KRENUO PUTEM SVILE, SLUŽBOVAO KOD KUBLAJ KANA: Na današnji dan pre 770 godina rođen je Marko Polo

D.B.M.

15. 09. 2024. u 07:15

VENECIJANSKI trgovac, istraživač i putopisac Marko Polo (1254- 1324) prvi put je pre 770 godina, na današnji dan (15. septembra), ugledao svet koji će kasnije obići. Bio je jedan od prvih Evropljana koji je išao putem svile do Kine.

КРЕНУО ПУТЕМ СВИЛЕ, СЛУЖБОВАО КОД КУБЛАЈ КАНА: На данашњи дан пре 770 година рођен је Марко Поло

Foto: AP

Rođen u Veneciji u porodici trgovaca, putovanje je započeo kada je imao oko 17 godina. U Kini je proveo značajan deo života.

Marko je tokom višegodišnje službe kod Kublaj-kana obišao mnoge zemlje Dalekog istoka, sve do Današnje Burme i Vijetnama. A, 1292. godine Marku, njegovom ocu i stricu pružila se prilika da se vrate kući i posle tri godine putovanja stigli su u Veneciju. Preko 25.000 pređenih kilometara i 24 godine putovanja u Veneciju su doneli legendarnu "odiseju".

vikipedia

 

Naime, Polo je opisao svoja iskustva i zapažanja, avanture i susrete sa različitim kulturama i mestima, u poznatom delu "Putovanja Marka Pola". Ovo delo pružilo je Evropljanima jedinstven uvid u živote i običaje u Aziji, posebno u Kini, i značajno doprinelo razumevanju i interesovanju za Istok.

Iako su neki detalji iz njegovih tekstova osporavani, "Putovanja Marka Pola" su ostala važan izvor informacija i inspiracija za istraživače i putnike kroz vekove. Njegovo putovanje pomoglo je da se prošire trgovina i razumevanje između Istoka i Zapada, a Polo je postao jedan od najvažnijih putnika i istraživača u istoriji.

Marko Polo je preminuo u Veneciji 1324. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT U ISTORIJI SE OVO DEŠAVA U FIRMAMA: Situacija koju niko u Srbiji ni svetu nije očekivao