VODU BRANE I ORUŽJEM: Somalija pogođena klimatskim promenama

D.B.M.

18. 09. 2024. u 15:26

SOMALIJA je možda jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu i opterećena nasiljem, ali to je "popravljivo", dok će se sa klimatskim promenama izboriti teško.

ВОДУ БРАНЕ И ОРУЖЈЕМ: Сомалија погођена климатским променама

Foto: Tanjug

Kako je Abdihakim Ainte, savetnik somalijskog premijera za klimu rekao novinarima "Bi-bi-sija", klimatske promene pojačavaju praktično sve izazove sa kojima se njegova zemlja suočava. One su "množitelj haosa", jer pogoršavaju postojeće tenzije i učvršćuje sukobe u ovakvim krhkim državama.

Somalija je i dalje pretežno poljoprivredna ekonomija. Hiljadama godina Somalijci zarađuju za život premeštajući svoja stada kamila i koza sa jednog pašnjaka na drugi preko suve zemlje. Ali, klimatske promene narušavaju obrasce kiše koje su omogućile ovakav način života. Šeik Don Ismail je izgubio sve svoje kamile tokom suše, kada su se pašnjaci osušili i stočna hrana koju je uzgajao na svojoj maloj farmi nije bila dovoljna. Zbog te suše farmeri i stočari se bore za pristup vodi i pašnjacima. Šeik Don je rekao da je ponekad bio primoran da brani svoju zemlju oružjem.

- Nema poštovanja ako nemate pištolj - rekao je novinarima. U zemlji koja je već pogođena nasiljem, lokalni sporovi mogu lako da prerastu u bitke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEŠKO JE PRIČATI O RAFI, A NOVAK ĐOKOVIĆ...: Rodžer Federer bez dlake na jeziku o svojim velikim rivalima