NARUKVICA KOJA "POPRAVLJA MOZAK": Novi izum londonskih naučnika pomaže pacijentima nakon moždanog udara

Jovana Švedić

17. 10. 2024. u 21:53

DžAMPEJ Kašivakura i Patrig Sagastegi Alva, radili sa pacijentima iz grupe za podršku moždanom udaru u Londonu u blizini kampusa Imperijal Koledža kako bi usavršili svoj uređaj, a rezultati su nedavno objavljeni za javnost. Rezultati su objavljeni u nedavnom radu u časopisu NIU Scholars.

НАРУКВИЦА КОЈА ПОПРАВЉА МОЗАК: Нови изум лондонских научника помаже пацијентима након можданог удара

Foto: Printskrin Youtube

Uređaj je namenjen da neprimetno integriše svakodnevne rutine kako bi omogućio pacijentima sa oštećenim motoričkim sposobnostima da na lakši način obavljaju rehabilitacione vežbe i aktivnosti.

Fleksibilna traka za ruku napravljena od elektroda prvi put je predstavljena u maloj studiji pacijenata sa moždanim udarom kako bi pomogla u vraćanju fleksibilnosti u rukama.

Džampej Kašivakura i Patrig Sagastegi Alva napravili su prototip koji se nosi oko gornje podlaktice sa elektrodama sa komandama koje aktiviraju mišiće i koje stimilušu nerve kako bi se obnovila njihova veza sa mozgom.

Kašivakura kaže da uređaj funkcioniše tako što promoviše neuroplastičnost ili reorganizaciju mozga oko novih neuronskih puteva kako bi se povratila kontrola nad udom.

Posle samo 8 sesija, kako prenosi Rojters, leva ruka kod pacijenta je od potpuno krute postala sposobna da se savija uz mnogo više kontrole.

- Moja unuka ima 8 meseci, smela je da mi sedi samo u krilu jer nisam mogao da je držim. Ali pre 3 nedelje moja ćerka ju je stavila u moje krilo i držao sam je ovom rukom jer sam osećao da kontrolišem zglob i bio sam dovoljno samouveren. I sam sam plakao pre spavanja te noći. Bilo je neverovatno da sam mogao to da uradim. “, rekao je Vinsent Rojtersu.

"Neubond" kako nazivaju osnivači, je jedan od 5 finalista na Imperijal Koledžu na takmičenju u sklopu projekta "Venčur Katalist Čelendž", preduzetničkom poduhvatu koji pomaže bivšim studentima i preduzetnicima u ranoj fazi da razviju svoje inovativne ideje za eventualnu komercijalizaciju.

25 timova je u sklopu projekta prošlo kroz tromesečni plan obuke, radionice i treninge, i održalo sastanke sa stručnjacima, pre nego što se pet finalista takmičilo za glavnu nagradu od 20.000 funti.

Ukupan nagradni fond je 100.000 funti, što ga čini najvećim univerzitetskim takmičenjem fokusiranim na preduzetništvo u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO:

JAPANSKI NAUČNICI KREIRALI ROBOTA: Nasmejano lice od živih ćelija kože

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom