NEMA VIŠE ČOKOLADE? Stučnjaci otkrili uzrok nestašice ključnog sastojka

Jovana Švedić

16. 02. 2025. u 21:05

INDUSTRIJA se trenutno suočava sa najvećom krizom do sada, a prema rečima stučnjaka ekonomska nestabilnost i geopolitičke tenzije dodatno otežavaju nabavku i proizvodnju kakao zrna.

НЕМА ВИШЕ ЧОКОЛАДЕ? Стучњаци открили узрок несташице кључног састојка

Foto: Shutterstock

Kakao važi za ključnu poljoprivrednu robu čokoladne industrije čija vrednost se ceni u iznosu od više milijardi dolara i sada se suočava sa najvećom pretnjom do sada, a to je drastično opadanje nivoa proizvodnje u glavnim regionima uzgoja, što dovodi do rasta cena a i neizvesnosti kada su u pitanju globalni lanci snabdevanja. 

Kako se navodi u izveštaju, klimatske promene se pominju kao najznačajnija dugoročna pretnja uzgoja kakaaa.

Usev je preosetljiv na promene temperature i okolinu, a kako temperature rastu usled globalnog zagrevanja, regioni koji važe za najpogodnije za uzgoj se drastično smanjuju. 

Studije previđaju da će do 2050. godine glavna područja za proizvodnju kakaa u zapadnoj Africi, Brazilu i Peruu postati nepogodna za uzgoj usled ekstremnih vremenskih uslova.

U zapadnoj Africi koja važi za glavno čvorište uzgoja kakaa, manjak padavina, produžene sezone suše i epidemije već smanjuju prinose. El Ninjo pogoršao je suše u Obali Slonovače i Gani, što je dovelo do brzog širenja virusa "otečenih izdanaka kakaoa" i bolesti crnih mahuna.

Ovo je dovelo cene zrna do istorijskog maksimuma ove sezone. 

Ekonomski uticaj

Proizvodnja kakaa u velikoj meri zavisi od malih farmera, koji proizvode preko 90% svetskog tržišta,a uprkos njihovoj vitalnoj ulozi u globalnom lancu vrednosti kakaoa, oni su i dalje zarobljeni u siromaštvu, zarađujući samo delić ukupnog prihoda industrije.

Oštar rast cena kakaa, izazvan nestašicom ponude, ne mora nužno da znači povećanje prihoda za farmere, a rastući troškovi proizvodnje i fluktuacije na tržištu često negiraju potencijalne dobitke.

Ekonomski uticaj se proteže dalje od farmera na proizvođače čokolade i potrošače.

Glavni proizvođači čokolade upozorili su na povećanje cena zbog sve veće cene sirovih zrna kakaoa.

Sa opadanjem ponude, kompanije istražuju alternativne sastojke i preformulišu proizvode kako bi održale profitne marže, a u međuvremenu, potrošači mogu očekivati da plate više za svoje omiljene poslastice. 

Geopolitičke tenzije i poremećaji u lancu snabdevanja

Pored klimatskih promena, geopolitički faktori kao što su pandemija COVID-19 i tekući sukob između Rusije i Ukrajine dodatno su zategli lanac snabdevanja kakaom. Pandemija je poremetila globalnu trgovinu, smanjivši potražnju za luksuznom robom, uključujući čokoladu, dok je takođe ograničila dostupnost radne snage na farmama kakaoa. U međuvremenu, rat između Rusije i Ukrajine podigao je cene đubriva, što otežava poljoprivrednicima da održe plodnost zemljišta i održe nivo proizvodnje. Odbor za kakao u Gani već je upozorio da bi kriza đubriva mogla uticati na prinose kakaa u godinama koje dolaze.

Šta možemo da očekujemo?

Dok se industrija kakaoa bori sa ovim izazovima, istraživači rade na razvoju sorti kakaoa otpornih na klimu i tehnikama upravljanja farmama kako bi se ublažio uticaj klimatskih promena.

Ekonomske reforme, uključujući razliku u životnom dohotku koju su uvele Gana i Obala Slonovače, imaju za cilj da osiguraju fer cene za poljoprivrednike.

Međutim, efikasnost takvih inicijativa se i dalje istražuju, a mnogi farmeri i dalje bore sa niskim zaradama i ograničenim pristupom resursima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RASPARČAVANJE HRVATSKE: Šešelj o podeli Balkana posle pregovora Rusa i Amera (VIDEO)