HRVATSKA U KRIZI: Zoran Milanović besan, žestoko opleo po Plenkoviću

Tanjug

28. 06. 2021. u 19:05

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je danas neizbor njegove kandidatkinje Zlate Đurđević za predsednika Vrhovnog suda.

ХРВАТСКА У КРИЗИ: Зоран Милановић бесан, жестоко оплео по Пленковићу

Foto: EPA

On je istakao da Hrvatska ima "krizu legitimiteta", jer će, kako je rekao, tu funkciju neko sada vršiti sa legitimitetom "klozet frau".

S tim u vezi Milanović je ponovo potkačio vladajući HDZ i Andreja Plenković i poručio da je u "politici potrebna inteligencija viša od temperature sobe", kao i da je ovoj stranci potrebno da na čelu Vrhovnog suda ima svog čoveka jer im je to, kako je kazao, u "poslovnom interesu".

Za institut javnog konkursa, odnosno poziva za predsednika Vrhovnog suda, Milanović je rekao da je to protivustavna kategorija.

- Meni to onemogućava da se o kandidatu, odnosno o osobi dogovorim s glavnim učesnicima. To je predsednik najveće stranke, dakle HDZ-a, i neki drugi ljudi u Saboru. Sve što mi preostaje je da sa javnog poziva odaberem neku osobu. U politici je potrebna neka inteligencija koja je viša od temperature sobe - naveo je Milanović.

Ukazao je da će doći neka druga većina u Hrvatski sabor, koja će promeniti taj zakon, koji ograničava predsednika države, a koji je donesen u vreme Kolinde Grabar-Kitarović.

- Napravljena je šteta. Imamo krizu legitimiteta. Osoba koja će sada krpiti to mesto je osoba koja nema nikakav legitimitet. To je kao klozet frau, to nije u skladu s Ustavom - rekao je Milanović.

"Naravno da", kazao je, "kada Plenković i njegovi paše i subaše o tome većaju, da im je to poslovni interes".

- Njima se tamo (na Vrhovnom sudu) kao organizaciji ponovo sudi u drugom stepenu za krivično delo pljačke države. Nisam ih ja za to optužio i osudio. Njima nikako ne može biti svejedno ko je na čelu Vrhovnog suda. Ta osoba uvek može imati nekakav uticaj. Zato je to problem - rekao je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!