PLENKOVIĆ O AFERI HNB: Sabor zatražio saslušanje guvernera

Tanjug

13. 01. 2022. u 00:45

HRVATSKI premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Sabor formalno zatražio saslušanje guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) nakon otkrića da su šefovi i zaposleni u centralnoj banci, na osnovu povlašćenih informacija, trgovali vrednosnim hartijama poslovnih banaka.

ПЛЕНКОВИЋ О АФЕРИ ХНБ: Сабор затражио саслушање гувернера

Foto Tanjug

Propisi Evropske centralne banke (ECB), čiji je HNB član, to strogo zabranjuju.

Plenković nije hteo da odgovori na novinarsko pitanje da li guverner HNB-a Boris Vujčić i dalje ima njegovo poverenje, prenosi portal Index.hr, dodajući da je on samo potvrdio da se juče čuo sa Vujčićem, ne iznoseći pojedinosti o sadržaju razgovora.

- U ovom trenutku ja imam informacije kao i vi. Verovatno će, shodno svojim nadležnostima, ovu temu proveriti i HANFA, telo koje je zaduženo za nadzor finansijskih institucija, i nakon toga ćemo imati celovitu sliku. U ovom trenu ne mogu ništa više da komentarišem - rekao je on.

Hrvatski premijer je naveo da je Vujčića zvao čim je video medijske izveštaje i da ga je pitao šta se događa, te da će guverner poslati pismenu izjavu, nakon čega će se videti o čemu se radi.

- Podsećam, za HNB je delom nadležan Sabor, ovo su stvari koje nemaju direktno nikakve veze s vladom, ali ćemo se informisati - dodao je Plenković.

Otrovne strele su stizale iz Hrvatskog sabora

Naglasio je da u ovoj fazi želi da se uzdrži od bilo kakvih komentara.

- Mislim da je stvar kompleksna, detaljno je treba sagledati. Nije to tema koju najšira javnost detaljno razume, sve što ima veze s vrednosnim papirima je uvek tehnički sofisticirano. Kad budem imao detaljnije informacije, onda ću komentarisati - rekao je Plenković.

Na novinarsku primedbu da tu nije ništa sofisticirano, već da je pitanje da li zaposleni u centralnoj banci smeju da trguju vrednosnim papirima banaka ili ne, jer su smernice ECB takve da se to ne dopušta, kratko je uzvratio da je na to već odgovorio i da će komentarisati kad dobije sve informacije.

Portal Index.hr je objavio u utorak da je više od 40 zaposlenih u HNB, u čijoj je nadležnosti nadzor nad poslovnim bankama, trgovalo u poslednjih 20 godina hartijama od vrednosti tih istih banaka, precizirajući da je zabeleženo ukupno više od 400 transakcija u vrednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona evra).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index.hr tvrdi da se među onima koji su u poslednjih 20-ak godina trgovali vrednosnim hartijama banaka nalaze i guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" OTKRIVAJU: BIA I MUP raskrinkali pozadinu učestalih havarija u sistemu EPS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a