TEMA POLITIČKA KRIZA: Milanović, Plenković i Čović razgovarali o BiH

Tanjug

15. 01. 2022. u 23:55

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović i predsednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Zagrebu o višemesečnoj političkoj krizi u BiH i nužnosti okončavanja otvorenog pitanja reforme izbornog zakonodavstva, saopštila je kancelarija hrvatskog predsednika.

ТЕМА ПОЛИТИЧКА КРИЗА: Милановић, Пленковић и Човић разговарали о БиХ

Foto: EPA

Milanović i Čović su zaključili da ustavna jednakost i legitimna zastupljenost u domovima naroda i kolektivnom predsedništvu moraju biti implementirane kroz izborni zakon, navodi se u saopštenju koje je prenela je Hina. Sa Čovićem se danas u Banskim dvorima sastao i hrvatski premijer Andrej Plenković, navedeno je u saopštenju.

Oni su razgovarali o pripremama za održavanje zajedničke sednice Vlade Hrvatske i Veća ministara BiH, izmenama Izbornog zakona BiH i zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg, saopštila je kancelarija hrvatskog premijera. Potrebna je hitna stabilizacija BiH kroz izmene Izbornog zakona, rekao je Čović, podsetivši na uspešan Mostarski sporazum.

Konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost temelj su funkcionisanja BiH, kazao je Čović, piše u saopštenju. On smatra da legitimno predstavljanje treba da bude ostvareno u oba doma naroda i Predsedništvu BiH.

Hrvatski premijer je istakao da je sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna država i mogla da ide napred.

Foto Tanjug

- Vlada Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH, njene suverenosti i teritorijalne celovitosti, kao prijateljske i susedne države, s kojom želimo da rešavamo otvorena pitanja i jačamo privrednu saradnju -  rekao je Plenković.

- Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što hitnijem postizanju dogovora o izmenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH - rekao je hrvatski premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)