I JANŠA UDARIO NA KINU: Premijer Slovenije na televiziji najavio otvaranje predstavništva na Tajvanu

IZJAVA slovenačkog premijera Janeza Janše indijskoj televiziji da je namera da na Tajvanu otvori trgovačko predstavništvo izazvala je burne reakcije u Kini, ali i "deželi".

И ЈАНША УДАРИО НА КИНУ: Премијер Словеније на телевизији најавио отварање представништва на Тајвану

Janez Janša, Foto Tanjug/AP

Reagovao je i šef države Borut Pahor, koji kaže da Slovenija podržava načelo "jedne Kine", a silna nervoza zavladala je među privrednicima koji se boje ekonomskih posledica te nesmotrene izjave. Naime, Slovenija izvozi u Kinu proizvode u vrednosti 300 miliona dolara i moguće sankcije ako zaista bude otvoreno predstavništvo na Tajvanu u Sloveniji moglo bi dovesti do obustave mnogih poslova.

Tri meseca pred parlamentarne izbore u Sloveniji mnogi ocenjuju da Janša pokušava da "pumpa" mišiće ne samo na unutrašnjem, već i spoljnom planu. Taj nepotrebni sukob sa Kinom smatra se populističkim potezom premijera koji gubi popularnost i među desnim biračima. Ali da sve nije tako bezazleno, ukazuju privrednici velikih slovenačkih kompanija koji su već dobili naznake da bi Kinezi mogli da otkažu ugovore o saradnji.

"Već sada su nam neki ugovori otkazani", poručuju privrednici, i upozoravaju da je ovo najgori trenutak da se pokvare odnosi Slovenije i Kine. Iako slovenački izvoz nije spektakularan, gubitak 300 miliona dolara za mnoga bi preduzeća značilo put u katastrofu, a bilo bi velikih problema i za one koji uvoze pojedine delove za industriju iz Kine.

- To bi lančano povuklo u probleme kompanije koje izvoze u Nemačku ili Francusku, jer bi otkazivali narudžbe koje mi ne možemo u roku isporučiti. Mala Slovenija svakako se ne može na taj način suprotstavljati moćnoj Kini, tvrdi Črt Kostevec sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani.

Pomirljivo je reagovao i Janšin ministar ekonomije Zdravko Počivalšek, koji kaže da lične stavove ne treba mešati sa nacionalnom politikom.

Da je panika oko nesmotrene inicijative Janeza Janše potpuna, pokazuje i reakcija šefa diplomatije Anže Logara kako je saradnja Slovenije i Kine prevažna za slovenačku ekonomiju.

VELIKA GREŠKA PREMIJERA

Ređaju se osude Janšinih najava, među kojima je i krajnji desničar Zmago Jelinčič osudio premijerove izjave.

- Uradio je veliku grešku proglašavajući Tajvan za glavnu tačku ekonomske saradnje. Te greške štete Sloveniji - kaže Jelinčič. Reagovala je i cela opozicija, pre svega leve stranke koje poručuju da se Slovenija svrstala među najžešće antikineske države na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri