NOVI NEREDI U SKOPLJU: Izbio sukob sa Albancima, dve osobe uperile pištolje u demonstrante (FOTO)

Novosti online

06. 07. 2022. u 22:17

SERIJA incidenata tokom petog protesta opozicije protiv francuskog predloga za rešavanje problema između Skoplja i Sofije i otvaranja pregovora Severne Makedonije sa EU na Trgu Skenderbeg obračun kamenicama između demonstranata i grupe Albanaca.

НОВИ НЕРЕДИ У СКОПЉУ: Избио сукоб са Албанцима, две особе упериле пиштоље у демонстранте (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Najmanje dve osobe pretile pištoljima.

Kamenice, jaja i pretnje vatrenim oružjem pratile su peti po redu protest makedonske opozicije protiv francuskog predloga za rešavanje problema između Severne Makedonije i Bugarske, svega dan pošto je u neredima u Skoplju povređeno bezmalo 50 policajaca, prenosi RTS.

Protest je počeo posle još jednih neuspešnih konsultacija parlamentarnih stranaka u Sobranju, nakon kojih je lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski optužio vladu da Severnu Makedoniju vodi u ambis.

Foto Tanjug/AP

-Vodili su egzibicionističke pregovore umesto da se konsultuju s nama. Nećemo prihvatiti opciju koja nas vodi u ambis", rekao je lider VMRO-DPMNE, čime je suštinski počeo novi protest opozicije u Skoplju.

Grupa demonstranata okupila se ispred zgrade makedonske vlade i zatim krenula ka trgu Skenderbeg, gde ih je kamenicama dočekala grupa Albanaca. Posle međusobnog vređanja i pretnji, najmanje dve osobe izvadile su pištolje i okrenule ih prema demonstrantima.

Policija je, nekako, uspela da razdvoji sukobljene strane, pa su demonstranti, nedugo zatim, protest nastavili ispred Sobranja, gde je zapaljen transparent sa slikama poslanika vladajuće koalicije, dok je zdanje parlamenta gađano jajima.

Foto Tanjug/AP

Odmah posle incidenata, Mickoski je na Fejsbuk postavio fotografiju čoveka koji je uperio pištolj prema demonstrantima, tvrdeći da je "želeo da ga ubije".

Gotovo istovremeno, odlazeća bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčovska izrazila je zabrinutost zbog reakcija u Skoplju, navodeći da se vladi u Skoplju "mora dozvoliti da narodu objasni sadržaj paketa".

"Reakcije u Severnoj Makedoniji su zabrinjavajuće za jednu demokratsku državu", rekla je bugarska ministarka.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)