JEDAN SE ZAPALIO, DRUGOM OTPALA KABINA: Šta se dešava sa hrvatskom vojnom avijacijom? Današnji pad "miga 21" sedma nesreća za 10 godina

J. KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

06. 12. 2022. u 21:01

AVION "mig 21" Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva srušio se danas oko 14 časova na području Slatine, a spasena su oba pilota.

ЈЕДАН СЕ ЗАПАЛИО, ДРУГОМ ОТПАЛА КАБИНА: Шта се дешава са хрватском војном авијацијом? Данашњи пад мига 21 седма несрећа за 10 година

Foto: Printscreen/Jutjub

Razlog pada je kvar motora, a avion dvosed je pao na šumoviti teren u Virovitičko-podravskoj županiji. Odmah je krenula potraga za pilotima koji su se katapultirali, s tim da je jedan brzo pronađen, a drugi, sa povredom noge je odvezen u bolnicu.

Reč je o sedmoj nesreći hrvatskih aviona u poslednjih desetak godina. Tako se jedan "mig 21" zapalio, jednom je otpala kabina, a "migovi" su padali i na vojnim poligonima. Pre dve godine čak četiri pilota su stradala, a ostavku je posle toga dao i tadašnji ministar odbrane Damir Krstičević.

Ovog puta "mig 21" je učestvovao na redovnoj planinskoj obuci na redovnom letu, a kako je reč o starom avionu tek će istraga pokazati što je uzrokovalo kvar motora. Avion je leteo iznad nenaseljenog područja, pa nije bilo opasnost za lokalno stanovništvo.

Reagovao je Franko Vidović, predsednik saborskog odbora za odbranu, koji kaže da hrvatski piloti lete na prastarim avionima.

- Uzalud je tu bilo kakva umešnost, kada su avioni stari.

Vojni analitičar Igor Tabak kaže da je stanje hrvatskih aviona izrazito loše, da je bilo kriminalnih radnji prilikom remonta, a da uprkos tehničkim problemima "migovi" i dalje lete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)