RIBAR IZ SPLITA IZVUKAO ŠOKANTAN "ULOV": Trista kilograma smrtonosnog tovara dovezao u luku, tamo ga sačekala policija

Novosti online

20. 03. 2023. u 18:19

RIBAR Marin Ivić iz Hrvatske u četvrtak je kod Splita sa dna mora izvukao neeksplodirani torpedo, koji je najverovatnije završio u vodi tokom rata 1990-ih godina.

РИБАР ИЗ СПЛИТА ИЗВУКАО ШОКАНТАН УЛОВ: Триста килограма смртоносног товара довезао у луку, тамо га сачекала полиција

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Izvukli smo ga s 57 metara dubine, na udaljenosti tri nautičke milje (5,5 kilometara) od Splita, prema Splitskim vratima - rekao je Ivić.

- Kad smo ga ubacili u brod, javili smo policiji i doneli napravu do Splita. Imao je 250-300 kilograma eksploziva s upaljačem. U splitsku luku su došli pirotehničari i na brodu izvadili upaljač i tako je deaktivirali, a sve je trajalo oko sat vremena. Rekli su mi da to nije bilo nimalo bezazleno. Dok su oni to radili, mi smo morali da se maknemo s broda. Kako su ispričali, najverovatnije se radi o torpedu kojim je gađan razarač Split - ispričao je Ivić.

Deaktivacija je obavljena u splitskoj luci, a policija se oglasila saopštenjem tek nakon pisanja medija.

- Policija Stanice pomorske policije je dana 16.03.2023.godine, oko 19,15 sati primila dojavu kapetana ribarskog broda kako je tokom pecanja u Bračkom kanalu u mreži uočio neeksplodirano eksplozivno sredstvo kojim je doplovio na spoljni vez luke Split gde su odmah po primljenoj dojavi policijski službenici obezbedili navedeno područje i pripremili za smeštaj ribarskog čamca - rekli su iz policije.

- Ribarskom čamcu su pristupili policijski službenici Regionalne protiveksplozivne jedinice Split - pirotehničari koji su utvrdili kako se radi o glavi torpeda nakon čega su već oko 22.00 sata s glave torpeda koji su isto neutralizovali na način da su uklonili upaljače i torpedo prevezli u prostor za skladištenje do uništenja. Pretpostavka je s obzirom na vrstu i izgled sredstva da se ono u moru nalazi još iz vremena Domovinskog rata - dodali su.

(Morski.hr)

BONUS VIDEO: UNIŠTENA MINA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA - Pogledajte kontrolisanu eksploziju u Riječkom zalivu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MILANOVIĆ NIJE BIRAO REČI: Hoće li i državljanstvo da mi oduzmu? Ti ljudi nemaju mere (FOTO)