PODRHTAVANJA SAD "ČITAJU" STRUČNJACI: Probno miniranje u kamenolomu kod spomenika Kumanovskoj bici

Mladen Stančić Od stalnog dopisnika - Skoplje

18. 09. 2023. u 07:00

PROBNA merenja o uticaju minira­nja u površinskom kopu rudnika kamena na Spomen-kompleks "Zebr­njak" kod Kumanova, po­dignut u slavu srpskim junacima stradalim u Kumanovskoj bici, oba­vljena su u četvrtak.

ПОДРХТАВАЊА САД ЧИТАЈУ СТРУЧЊАЦИ: Пробно минирање у каменолому код споменика Кумановској бици

Memorijal palim srpskim junacima na Zebrnjaku, Foto M. Stančić

Re­zultati će se znati kada stručnjaci pregledaju, prouče i preciziraju sve izmerene podatke i pro­cene njihov uticaj na Me­morijal u kome počiva 687 heroja srpske vojske u Prvom balkanskom ratu.

- Daćemo svoj sud u pismenom izveštaju tek posle pregleda svih re­levantnih pokazatelja merenja uticaja minira­nja na spomen-kompleks - rekao je dr Nenad Lajben­šperger, istoričar iz našeg tima stručnjaka, u kojem su bili i dr Lazar Kričko, profesor Rudar­sko-geološkog fakulteta u Beogradu i njegov asi­stent.

Merenjima jačine i dej­stva eksplozija, prisu­stvovali su i stručnjaci iz Severne Makedonije, iako je makedonska stra­na ubrzavanjem postupka grubo pokušala da izbeg­ne tim iz Beograda tako što je mimo termina ko­ji je bio dogovoren za 15. septembar, sve pomerila za 14. ne obavestivši ni­koga iz Srbije, čak ni na­še Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sa kojim je čitav postupak prethodno dogovorila.

U iščekivanju ocena stručnjaka, "sa terena" su prisutne primedbe o samom činu sprovedenog miniranja u kamenolo­mu čiji je koncesionar Građevinska firma "Gra­nit".

Merenje uticaja miniranja na površinskom kopu raudnika kamena obavljena su u četvrtak, Foto M. Stančić

Foto M. Stančić

Naime, umesto jed­ne, obavljene su dve odvo­jene, slabije detonacije. Upućeni tvrde da je to učinjeno kako bi merni instrumenti pokazali manje vrednosti i manji uticaj na okolinu.

Predsednik Udruže­nja za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Se­vernoj Makedoniji, Saša Ristić, za "Novosti" je rekao:

- Žurba otkriva ma­nipulaciju. Dva, umesto jednog zbirnog miniranja, izvedena su da bi se ubla­žili efekti potresa i da bi se dokazalo da nema opasnosti po spomenik. Ubeđeni smo da stručnja­cima to nije promaklo.

Iz makedonskih na­dležnih institucija merenjima su prisustvo­vali Sarita Karpuzova iz Uprave za zaštitu kulturnog nasleđa, Av­duš Jonuzi iz Državnog inspektorata za tehnič­ke inspekcije i Todor Šendov ispred firme "Granit". U ime građana sela Tomeđa bio je Vladan Stanojkovski, sekre­tar MZ, a miniranje su nadzirali predstavnici Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka pri Univerzitetu "Goce Del­čev" u Štipu.

Protest meštana Tromeđe

MINIRANjIMA je, u četvrtak, prethodio i višečasovni protest žitelja sela Tromeđa koji su insistirali da se zabrane svi radovi na površin­skom kopu u zabranjenoj zoni u okolini memorijala Zebrnjak. Kažu da "problem nije odskora, da traje decenijama uprkos ranijim zabranama svih aktivnosti u kamenolomu". Štete su vidljive na kućama, stajama, ali i usevima. Uz sve to, ističu, "neshvatljivo je da se godinama dozvolja­va eksploatacija kemena koja direktno ugrožava spomenik na Zebrnjaku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije