USKLADILI SE SA EU: EK i formalno preporučila otvaranje pregovaračih pregovora sa BIH

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 03. 2024. u 18:29

EVROPSKA komisija (EK) preporučila je danas otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom.

УСКЛАДИЛИ СЕ СА ЕУ: ЕК и формално препоручила отварање преговарачих преговора са БИХ

Foto: Goran Čvorović

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ova institucija smatra da je BiH postigla neophodan nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u EU, u pogledu ostvarenih rezultata od 2022. godine, kada je ova zemlja dobila status kandidata.

-Stoga Komisija preporučuje Savetu da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Komisija preporučuje da Savet usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina preduzme dalje korake u skladu sa izveštajem Komisije o napretku BiH.

-BiH je pokazala snažnu opredeljenost da započne reforme na koje se dugo čekalo, kao što je usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa i zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Postigla je i održala punu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, što je značajan pozitivan korak, ali i klkučan u ovim vremenima geopolitičkih previranja, navodi se u saopštenju EK.

Evropska komisija podnela je Savetu izveštaj o napretku BiH, na zahtev Evropskog saveta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije danas je najavila da će EK preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa BiH i ocenila da je ova zemlja napravila impresivne korake u pogledu napretka i pokazala da može da ispuni kriterijume za članstvo u EU i deluje u skladu sa težnjom građana da budu deo EU.

Ona je naglasila da je BiH za nešto više od godinu dana ostvarila veći napredak nego za čitavu deceniju, kada je reč o njenom putu ka EU.

-Naravno, potreban je veći napredak kako bi se pridružila EU, ali ta zemlja pokazuje da može da ispuni kriterijume za članstvo i težnje svojih građana da budu deo naše porodice, rekla je Fon der Lajen.

Komesar EU za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji ocenio je da je posvećenost BiH na putu ka EU dovela do opipljivih rezultata, i dodao da je otvaranje pregovora "pošteno priznanje" realizacije kritične mase reformi bez presedana".

-Naša poruka je jasna. Vrata EU za BiH su potpuno otvorena i to bi trebalo da podstakne dalje ključne reforme u skladu sa pravilima i standardima EU, rekao je Varhelji.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!