CUNAMI CENA TOPI PLATE: U Hrvatskoj rastu zarade, ali inflacija još brže, pa najveći broj građana bije unapred izgubljenu bitku

TEMA aktuelnija od skorih izbora u Hrvatskoj je ko više raste, cene ili plate?

ЦУНАМИ ЦЕНА ТОПИ ПЛАТЕ: У Хрватској расту зараде, али инфлација још брже, па највећи број грађана бије унапред изгубљену битку

Foto: EPA

Dok radnici u jednoj prehrambenoj kompaniji zarađuju u proseku 850 evra, rukovodstvo iste firme ima vrtoglave plate od 9.000 evra, plus godišnji bonusi. A, dok oko 50.000 hrvatskih građana ima u bankama više od 100.000 evra, većina sa sadašnjim platama ne može da preživi do kraja meseca.

Zato i povećanje plata zaposlenih u "državnoj" službi za oko 35 odsto nije izazvalo euforiju, a nezadovoljan može biti i hrvatski premijer koji bi morao da radi 33 godine da dostigne platu Fabrisa Peruška, na čelu "Fortenove", bivšeg "Agrokora", i ima platu od 100.000 evra i godišnji bonus od oko 700.000 evra!

Poslednja korekcija plata koštala je državu rekordnih 1,63 milijarde evra i to je, zaista, najveće povećanje plata u istoriji Hrvatske, koje, ipak, mnoge nije zadovoljilo. Jer, prosečna neto plata je 1.230 evra, što je više nego lane, ali su cene bile brže i inflacija je povišenje odmah pojela. Dok inženjeri i vrhunski programeri zarađuju 3.100 evra, krojači mesečno primaju 850 evra, što nije dovoljno da se preživi.

Ova mrtva trka cena i plata kulminirala je uvođenjem evra i nije se smirila ni nakon više od godinu dana otkako Hrvati imaju evropsku valutu. Na kune su svi zaboravili, više se ni cene ne iskazuju u njima, ali ih mnogi još čuvaju. Zato je gotovo četiri milijarde kuna po kućama, spremno na zamenu za evre.

Sve smo uništili!

Foto: EPA

ŠEFICA Radničke fronte, Katarina Peović, kaže da je apsurd da vrhunski menadžer vodeće prehrambene kompanije u Hrvatskoj "vredi 40 puta više od radnice u pogonu". - To je politika iz vremena Seljačke bune kojom se šalje opasna poruka, a bez radnika kompanija ne bi opstala. Mi ionako u Hrvatskoj nemamo više industriju, tehnologiju, brodogradnju, jer smo sve uništili - kaže Peovićeva.

Cene hrane i pića očito ne može niko da zaustavi, a očekuje se, pred leto kad počinje turistička sezona, novi cunami poskupljenja. Da cene pred sezonu idu gore u Hrvatskoj, postao je standard i to niko neće da zaustavi, tvrdi ekonomski analitičar i bivši ministar finansija Boris Lalovac, a analitičar Damir Novotni kaže da je vlada trebalo da novac, koji je sada dala za povećanje plata javnom sektoru, koristi za ulaganja da bi obezbedila sutra veće plate za sve zaposlene.

- Cene su postale apsurdne, premijer se hvali da je dao veće plate i penzije, a inflacija sve to pojede - smatra Ana Knežević, predsednica Udruženja za zaštitu potrošača. - Na pijaci ono što je koštalo 0,5 evra, tada u kunama, sada je dva evra, a nema nikakvog razloga za takvo divljanje cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić