HRVATSKA UOČI IZBORNE NOĆI: HDZ će pobediti, ali je pitanje da li će sastaviti vladu

KONAČNI obračun između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića odrediće i njihove daljnje političke karijere.

ХРВАТСКА УОЧИ ИЗБОРНЕ НОЋИ: ХДЗ ће победити, али је питање да ли ће саставити владу

Foto: Tanjug/Hina/Mario Strmotić/Edvard Sušak

Izborna noć u Hrvatskoj, od srede na četvrtak, donosi mnogo nervoze i uzbuđenja, ali ne i odgovor ko će sastavljati novu vladu. Izborni pobednik, najverovatnije HDZ, neće imati dovoljno poslaničkih ruku da obezbedi dosadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću treći uzastopni mandat, a od koalicija i dogovora zavisiće i krajnji ishod izbora. Ako na kraju Plenković uspe, biće to najduži mandat nekog političara na čelu hrvatske vlade, ako trijumfuje levica oko Zorana Milanovića, uz podršku desnih stranaka Hrvatsku čekaju velike i dramatične promene. Nije isključeno da će u slučaju lošijih rezultata HDZ-a nego što se očekuje Andrej Plenković pokušati da nastavi evropsku karijeru u nekoj od institucija Evropske unije u Briselu.

Hrvatski izbori su prvi u superizbornoj godini, jer već u junu slede evropski, a ubrzo i predsednički. Hrvatska bira između kontinuiteta HDZ-ove vlasti, opterećeni nizom afera i ostavkama tridesetak ministara u dva Plenkovićeva mandata, što je nikad zabeleženi neslavni rekord i mlakog, nezanimljivog i posustalog SDP-a, kojem je novi život udahnuo šef države Zoran Milanović. U svom stilu Milanović je ušao u kampanju, usprkos upozorenjima Ustavnog suda da prvo treba dati ostavku na mestu predsednika, pa se na kraju cela kampanja svela na obračun dva najmoćnija političara u državi, premijera i šefa države. Davno su već među njima srušene sve norme civilizacijskog dijaloga, pa su se i u kampanji čule optužbe i reči kakve su nezabeležene i u sličnim izbornim prigodama u zemljama regiona. Ako se do juče smatralo da je hrvatska politika u rukavicama, na „evropskom“ nivou, danas je jasno da je to bila samo iluzija.

Srbi okupljeni oko SDSS-a i pod vođstvom veterana Milorada Pupovca imali su zanimljivu kampanju kao malo ko, ali se nisu izjašnjavali sa kim će posle izbora. Njihov izbor bi bio HDZ sa kojim su u koaliciji već osam godina, kao „manje zlo“ u hrvatskoj političkoj kuhinji, ali će odluka pasti posle izborne noći kada će se videti kako ko stoji. Sam Pupovac ima dugu istoriju loših odnosa sa Milanovićem, koji ga je često vređao, ali ne bi bilo posebno iznenađenje ako se Srbi odluče i na promenu dresa.

Ostaje i najveća dilema kome će se prikloniti Domovinski pokret, nastao u Slavoniji, za kojise očukje da će biti treća stranka po snazi nakon izbora. Stranka je desnija od HDZ-a, odbija svaku saradnju sa Srbima, ali i sa Plenkovićem na čelu najveće hrvatske stranke. Tu je i Most, takođe desna stranka, koja ne isključuje saradnju sa levicom, ali verovatno u nekom obliku manjinske vlade.

Prava bitka za premijersko mesto tek predstoji i sigurno je da će dugo trajati. Biće to presudno i za karijere mnogih političara, jer teško da će Plenković zadržati vođstvo u HDZ-u ako ne uspe sastaviti vladu, a neizvesan je položaj Zorana Milanovića ako ne uspe srušiti HDZ. Sve se vrti oko optužbi levice da je desna vlada bila promoter korupcije, oko imenovanja novog državnog tužioca koji će biti ekspresno smenjen ako levica pobedi, te optužbi desnice da je SDPO nesposoban i da je Milanović bio najgori premijer u istoriji zemlje.

Nakon dosadne kampanje sledi mnogo manje dosadno pregovaranje, kupovina podrške, obećanja i zakulisne borbe da se dođe do većine od 76 poslanika, koliko je dovoljno za većinu u Hrvatskom saboru. Ko to sakupi doći će do Zorana Milanovića, koji će i dalje sediti na Pantovčaku i čekati završni deo hrvatskih izbora, kao predsednik ili budući premijer. Za neke je to deo političkog cirkusa, za druge samo neophodna taktika da se HDZ skine sa vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)