UKINULI ŠENGEN, KOLAPS NA GRANICI: Političke igre između Hrvatske i Slovenije dovele do "okupacija" međa kolonama vozila (FOTO)

KADA su Slovenci požurili sa primenom suspenzije Šengena "za izvesno vreme" nisu ni slutili da će im se to vratiti kao bumerang.

УКИНУЛИ ШЕНГЕН, КОЛАПС НА ГРАНИЦИ: Политичке игре између Хрватске и Словеније довеле до окупација међа колонама возила (ФОТО)

Foto: AP

Zbog ponovnog vraćanja graničnih kontrola sa Hrvatskom stvaraju se dugački redovi na granicama, a u junu, kada počne turistička sezona, Dežela će biti zakrčena automobilima turista koji idu prema Jadranu.

Slovenija kao da je jedva čekala da vrati granične kontrole sa Hrvatskom, dok su Italijani i Austrijanci bili mnogo liberalniji i samo zaustavljaju ona vozila za koja se sumnja da prevoze ilegalne migrante. Slovenačka vlada nove mere na granici sprovodiće do 22. juna, a mnogi u Hrvatskoj su skeptični i tvrde da je ideja Šengena ili Evrope bez granica mrtva.

Gubitnici

ZASAD najveći gubitnici su slovenački vlasnici 110.000 kuća i apartmana u Istri. Oni sada moraju da čekaju na granici, a donedavno su mogli da skrate put i za sat-dva.

- Ukinite te mere inače već nas na leto čeka kolaps na putevima i ogromne gužve u Sloveniji - čuju se apeli slovenačkih građana i stručnjaka, ali vlada u Ljubljani ne pokazuje inicijativu da se "vrati" Šengen na granici s Hrvatskom.

Stručnjaci tvrde da suspenzija Šengena nije imala nikakvog efekta u sprečavanju ilegalnih migranata koji su našli puteve da prođu kroz Sloveniju na mnogim drugim mestima. Ali, na dvanaest graničnih prelaza sa Hrvatskom slovenački policajci kontrolišu pasoše i lične karte svih putnika osim onih koji žive uz granicu.

Foto: AP

- Više su ove mere efikasne kada je reč o sprečavanju terorizma, a uhapsili smo i velik broj krijumčara ljudi - kaže Boštjan Poklukar, slovenački ministar unutrašnjih poslova, koji iznosi podatak da je samo ove godine sprečen ulaz u Sloveniju za 1.542 osobe, a uhapšeno je 488 krijumčara koji su pokušali preko granica da provezu 2.743 imigranta.

Njegov hrvatski kolega Davor Božinović se nada da će do pune sezone biti nađen efikasniji model zaštite granica od ilegalne migracije, a italijanski Antonio Tajani razmišlja da zemlja i posle 18. juna zadrži sadašnji sistem kontrole, mnogo liberalniji od slovenačkog.

Novi zakon donet u Briselu

SAVET EU je odobrio novi Zakonik o šengenskim granicama koji se bavi upravljanjem unutrašnjim i spoljnim međama, kao i pravilima za kontrolu osoba koje prelaze spoljne granice EU. Uvodi se mogućnost usvajanja mera širom EU koje ograničavaju pristup EU državljanima trećih zemalja u slučaju vanredne situacije velikih razmera i procedura transfera, koja će pomoći rešavanju sekundarnog kretanja migranata, iz jedne države članice u drugu. Uredba stupa na snagu 20 dana posle objavljivanja u "Službenom listu" EU.

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Matjaž Nemec tvrdi da Italijane vode politički razlozi. S njim se slaže i Iztok Podbreger, bivši načelnik glavnog stožera slovenačke vojske i bivši direktor obaveštajne agencije. koji objašnjava da su najveći gubitnici građani, sve razočaraniji u Evropsku uniju.

Hrvatska ima zadatak od strane Brisela da kontroliše istočne granice i nije uopšte fokusirana na granice prema zapadnim zemljama, koje su otvorene i nema kontrole. Šteta za hrvatski turizam biće velika ako se vrate kilometarski redovi sa čekanjem po nekoliko časova da turisti dođu na Jadran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače