KOALICIJA PUCA OKO JASENOVCA? "Brak" HDZ i krajnje desnog Domovinskog pokreta u Hrvatskoj po svemu sudeći, osuđen na propast

BRAK Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i krajnje desnog Domovinskog pokreta u Hrvatskoj već na početku je osuđen na propast, a nesporazumi izbijaju iz dana u dan.

КОАЛИЦИЈА ПУЦА ОКО ЈАСЕНОВЦА? Брак ХДЗ и крајње десног Домовинског покрета у Хрватској по свему судећи, осуђен на пропаст

Foto: Igor Marinković

Iz Domovinskog pokreta šalju ogorčene kritike ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek, jer podržava rad Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac, čime je po njihovom mišljenju "pljunula na rad Franja Tuđmana", a ministarka, inače bliska saradnica premijera Andreja Plenkovića, odgovara da "neće dopustiti istorijski revizionizam".

- Ja sam posebnu podršku dala i Upravnom veću Javne ustanove Jasenovac, ali i dosadašnjem upravniku i svim zaposlenima - reagovala je Obuljen Koržinekova, koja tvrdi da kultura i istorija ne smeju da budu područje ideoloških sukoba.

Domovinski pokret ide i dalje i najavljuje da će se koristiti sva pravna i politička sredstva da bi se "razotkrile manipulacije vezane za Jasenovac", otvarajući tako vrata istoričarima koji uporno tvrde da je to bio radni logor u kom su logoraši igrali pozorišne predstave. "Na ovaj korak bićemo prisiljeni ako resorno ministarstvo i hrvatska vlada zadrže sadašnji ideološki pristup Jasenovcu", najavljuju iz Domovinskog pokreta i predlažu "Komisiju za Jasenovac" pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta. I dok je Srpsko narodno veće podržalo rad upravnog veća Spomen-područja Jasenovac, koalicijski partner vladajućeg HDZ, koji je sve više teg za vratom premijera Plenkovića, optužuje i ministarstvo kulture i upravno veće da je duboko zatrovano "propagandom iz SDSS", te da pojedini istoričari svoje stavove koordiniraju sa vođstvom najveće srpske stranke u Hrvatskoj.

Sve je više i u Hrvatskoj kritika na krajnje desnu "ofanzivu" Domovinskog pokreta, pa istarski političar, koji je donedavno bio poslanik u Evropskom parlamentu, Valter Flego kaže da Domovinski pokret vodi podmuklu politiku prema nacionalnim manjinama, pre svega prema Srbima u Hrvatskoj. Na najave da će krajnje desna stranka srušiti "ideološki narativ" o Jasenovcu, Flego kaže da bivši logor nije nikakav narativ.

Šuma zastrašivanja i mržnje

Kandidat za evropske izbore na "Fer-plej listi" Milorad Pupovac, kaže da ima problem sa "šumom poruka netolerancije, mržnje i zastrašivanja birača". Poruke im, kaže, šalju drugi politički akteri u Hrvatskoj i njihovi botovi na društvenim mrežama.

- To je šuma mržnje koja ide za tim da se zaplaše glasači i obesmisli politička utakmica. To nas brine i želim reći biračima da se ne boje, da slobodno biraju i da daju podršku onima koji govore hrvatski, ali ne govore jezikom mržnje - rekao je Pupovac gostujući na zagrebačkoj N1 TV.

- Jasenovac je mesto zločina i sramotno je da se takva retorika normalizuje u javnom prostoru. Takva nezdrava i opasna fiksacija DP-a na predstavnike srpske manjine i srpsku zajednicu vraća Hrvatsku u razdoblje koje bi trebalo biti odavno iza nas - kaže Flego i poziva hrvatske građane da dignu glas protiv nacionalističke kampanje Domovinskog pokreta koja, po njemu, ima cilj da posvađa Hrvate sa nacionalnim manjinama.

I Milorad Pupovac,  predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koji je, na inicijativu Domovinskog pokreta, sprečen da preuzme saborski odbor za nacionalne manjine, smatra da pokušaji istorijskog revizionizma prema Jasenovcu štete Hrvatskoj. "To sigurno nije Hrvatska kakvu želimo, niti je to Evropa kakvu su njeni osnivači hteli. Antifašizam je jedan od temelja evropskih demokratija i treba se odbraniti od društva netolerancije".

Javio se i bivši general Ante Prkačin, koji proziva Plenkovića da je "popustljiv" prema Pupovcu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi oko Jasenovca. "Umesto da Hrvatska otkupi i istraži zemlju oko Jasenovca, Plenković je omogućio SPC da kupuje zemlju i sakrije istinu. Tamo će graditi manastir kako niko više na toj zemlji ne bi mogao istraživati i da se nikada ne sazna istina o Jasenovcu".

Na takve kritike, koje su naišle na odobravanje poslanika iz redova Domovinskog pokreta, Plenković za sada ne reaguje, ali je očito da nema harmonije na vrhu hrvatske vlasti i da ubrzo sledi preispitivanje koalicije koja očito pod sadašnjim okolnostima neće dugo moći da traje.

Hrvatska se smeje zbog predizbornog plakata Domovinskog pokreta za evropske izbore na kom piše "Rodna polja da, rodna ideologodija ne" i pita da li je u putanju štamparska greška .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

15 GODINA OD SMRTI MAJKLA DŽEKSONA: NJegov sin objavio fotografiju uz teške reči