PUKAO DALEKOVOD IZMEĐU GRČKE I ALBANIJE? Sumnja se da je ovo uzrok haosa koji je zavladao regionom zbog nestanka struje

Novosti online

21. 06. 2024. u 15:55

POSLE drame koja je trajala nekoliko sati širom regiona zbog nestanka električne energije, situacija je počela da se stabilizuje. Tim povodom oglasili su se i nadležni iz Hrvatske.

ПУКАО ДАЛЕКОВОД ИЗМЕЂУ ГРЧКЕ И АЛБАНИЈЕ? Сумња се да је ово узрок хаоса који је завладао регионом због нестанка струје

D.N.

- Utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe do sada nisu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru kod nas, a s obzirom na to da se radi o sistemu spojenih posuda i deo naše mreže je ostao bez napona. Veći deo gradova je ponovno opskrbljen električnom energijom, postoje posebne procedure za vraćanje napona jer se radi o vrlo osetljivim stvarima. Sve dežurne ekipe su na terenu i verujem da će svi građani vrlo brzo biti snabdeveni električnom energijom. Koliko znam, nije reč o hakerskom napadu - rekao je ministar ekonomije Ante Šušnjar.

- Ovo kod nas dogodilo se trenutno. Ne bih voleo izleteti s informacija, ali preliminarno je dalekovod između Grčke i Albanije ispao, ali to je u sferi nagađanja. Za izveštaj o ovakvim ispadima su zadužene evropske agencije. Bilo bi neodgovorno da dajemo bilo kakve predikcije jer istraga po pravilu traje 6 meseci. Celi energosistem je povezan. Sve južnije od Zadra i Ličkog Osika je ostalo bez struje. Dalmacija je u ratu ostala bez struje 73 puta, no događaju se raspadi. U Ekvadoru je nedavno bez struje ostalo 18 miliona ljudi, ili nama bliže Italija. Ne verujem da bi ovo trebalo da se ponovi - rekao je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema HOPS-a Danko Blažević.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru