DIVLJANJE CENA NA JADRANU: Hrvatska preskupa i za bogate turiste

IAKO se očekivala rekordna turistička sezona na Jadranu, jun je podbacio jer su izostali Nemci, najverniji gosti hrvatskog turizma. Razlog je skupoća u Hrvatskoj koja sve više gubi bitku sa turističkim konkurentima, od Španije do Italije, od Tunisa do Egipta.

ДИВЉАЊЕ ЦЕНА НА ЈАДРАНУ: Хрватска прескупа и за богате туристе

Foto: Profimedia

Jadran je skuplji od Azurne obale, gde se može naći hotelski smeštaj između 100 i 150 evra, a za toliko se od Umaga do Dubrovnika teško nađe apartman u privatnom smeštaju. Hrvatski hoteli su danas skuplji od italijanskih i cene se kreću od 200 do 1.000 evra za noć, a usluga je mnogo skromnija nego u kvalitetnim hotelskim lancima kojih na Jadranu još uvek nema.

Hrvatski turizam živi od jula do polovine avgusta i to je realnost. Zvanična politika turističke "rekorde" frizira kako joj odgovara, a sve je veća ponuda i sve je manja potražnja. Hrvatska naprosto nema uslove da produži sezonu, a veliki problem su i sezonski radnici za kojima hrvatski turizam vapi. Već su se odomaćili sezonci iz Srbije, BiH i Makedonije i slove kao vredni radnici koji i dobro zarađuju, a sve je više radnika iz azijskih zemalja bez kojih bi mnogi restorani na Jadranu morali da zatvore vrata.

Divljanje cena naročito se vidi u razvikanim turističkim mestima, pa kilogram voća u Rovinju košta od tri evra naviše, a kafa u Hvaru je skuplja od iste takve kafe u "Karltonu" u Kanu.

Foto: Profimedia/Jutjub printskrin

Dubrovnik je srušio sve rekorde u visini cena, pa riblja večera u restoranima po osobi može da bude i nekoliko stotina evra. Čak i bogati Evropljani koji dolaze na Jadran protestuju zbog visokih cena, a oni skromniji, kao Česi, ove su godine izabrali druge destinacije. I dalje na Jadran najviše dolaze Slovenci, Austrijanci, dok je i Italijana manje, jer im je jeftinije da leto provedu na svojim plažama, nego da putuju u Hrvatsku. Problem je i vraćanje graničnih kontrola, pa su redovi na granicama kao nekad i do Jadrana se putuje mnogo duže nego prošle godine, kad nije bilo kontrola na granicama.

Zbog skupoće, inostrani gosti skraćuju boravak na Jadranu, a prividno troše više, jer su cene mnogo veće nego prethodnih godina. Veliki problem je što je i privatnih apartmana sve više, a nisu popunjeni ni u špicu sezone. Ni klimatske promene ne pogoduju hrvatskom turizmu, jer je ili prevruće, ili kišovito, a i dalje nema trgovina, bar ne onih kvalitetnijih, koje bi zaokupile turiste ako vreme nije dobro. Dubrovnik, opet, u vrhuncu sezone beleži strašne gužve, pa se razmišlja o ograničenju dolaska ili nekoj vrsti "ulaznice" kao što ima Venecija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev