HRVATSKA NASTAVLJA SVOJU POLITIKU: Rezolucija o Jasenovcu im je veliki "trn u oku", Plenkoviću nije po volji (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

18. 07. 2024. u 16:44

PREMIJER Hrvatske Andrej Plenković izrazio je oštro protivljenje zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore.

ХРВАТСКА НАСТАВЉА СВОЈУ ПОЛИТИКУ: Резолуција о Јасеновцу им је велики трн у оку, Пленковићу није по вољи (ФОТО)

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ Denis CERIĆ

Plenković se u Londonu sastao sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem na marginama četvrtog Samita Evropske političke zajednice.

- Tokom EPC-a razgovarao sam s predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i još jednom izrazio oštro protivljenje usvajanju rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore. Evropski put Crne Gore podrazumeva poštovanje dobrosusedskih odnosa - napisao je Plenković na Iksu.

Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja moraju biti prioritet, poručio je Milatović nakon sastanka sa Plenkovićem.

- Na sastanku sa premijerom Plenkovićem istakao sam značaj dosadašnje podrške Hrvatske našem EU putu. Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja moraju biti naš prioritet - napisao je Milatović na mreži Iks.

Podsetimo, Zagreb je burno reagovao nakon što je Skupština Crne Gore usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu, najavljujući oštre mere protiv Podgorice.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da žali "što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore".

Hrvatski poslanici predložili su kao meru protiv Podgorice zbog usvajanja dokumenta o osudi ustaških zločina, da se poslanicima koji su glasali u Skupštini Crne Gore bude zabranjen ulazak u Hrvatsku.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PUCANj U POLICAJCA JE PUCANj U DRŽAVU: Čelnici Loznice o ubistvu Nikole Krsmanovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev