HAOS NA NEBU IZNAD HRVATSKE: Podignuti borbeni avioni

Novosti onlajn

24. 07. 2024. u 11:49

NA NEBU iznad Hrvatske odvijala se prava drama kada je manji avion ušao u vazdušni prostor, ali nije odgovarao na pozive kontrole leta, pa su podignuti MiG-ovi.

ХАОС НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Подигнути борбени авиони

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prava drama dogodila se na nebu iznad Hrvatske pre tri dana, kada se jedan avion nije odazivao na pozive kontrole leta, zbog čega su podignuti i borbeni avioni.

Avion "Piper PA-24" je u nedelju oko 10:50 ušao u hrvatski vazdušni prostor, ali nije uspostavio komunikaciju s oblasnom kontrolom leta niti nakon ponovljenih upita.

U presretanje jednomotornog aviona poslat je dežurne 191. eskadrile lovačkih aviona, koji je presreo Piper i u okolini Slunja završio s akcijom, objavio je AvioRadar.

Ovaj je incident potvrdila je i Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe.

"Dana 21. 7. 2024, avion registarske oznake UR-OTF ušao je u vazdušni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7.000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom aviona nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmerna radio-veza. U ovom trenutku nemamo proverenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim avionima. Avion je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama, obavešteno je Ministarstvo odbrane koji nadzire hrvatski vazdušni prostor u ovom kontekstu", naveli su.

Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, radio-stanica spornog aviona bila je nameštena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju sa posadom.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!