MILANOVIĆ ODLUČIO DA PROGOVORI: Hrvatski predsednik objasnio zašto je zabranio vojnu vežbu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

31. 07. 2024. u 18:54

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović naknadno je obrazložio razloge zabrane održavanja vojne vežbe Ratne mornarice i Kopnene vojske, a u pitanju je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, pomeranje datuma.

МИЛАНОВИЋ ОДЛУЧИО ДА ПРОГОВОРИ: Хрватски председник објаснио зашто је забранио војну вежбу

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Iz Kabineta Milanovića je saopšteno da je predsednik i Vrhovni komandant obavešten 29. jula da MORH traži hitno održavanje jednodnevne vojne vežbe – situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice – južno od Dubrovnika i to već 1. avgusta umesto u septembru za kada je od ranije planirana vežba HARPUN, glavni trodnevni događaj Hrvatske ratne mornarice.

Navode da su nejasni razlozi zbog kojih je MORH želeo vojnu vežbu HRM-a da održi 1. avgusta, kako navode, u jeku turističke sezone, umesto početkom oktobra.

- Pogotovo je nejasno stoga što se u turističkoj sezoni, tokom jula i avgusta, već 25 godina ne sprovode veće vojne aktivnosti na moru i u priobalju, kao ni kretanje vojnih kolona ključnim saobraćajnicama", saopšteno je iz Kancelarije hrvatskog predsednika.

Ističu da je Milanović nakon tog obaveštenja i konsultacija sa načelnikom Glavnog štaba OSRH, odlučio da će trodnevna vežba HARPUN biti održana prema već donetom godišnjem planu, u okviru odobrenih finansijskih sredstava, u predviđenom terminu početkom oktobra u vodama srednjeg Jadrana.

Iz Kabineta ukazuju da se vojne vežbe moraju održavati i ističu da će Milanović u okviru svojih ovlašćenja obezbediti njihovo nesmetano i redovno održavanje, ali s tim da one moraju biti uredno planirane i pripremljene, a ne ishitrene i na štetu hrvatskih građana i ekonomije, u ovom slučaju hrvatskog turizma.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: Sve što kažu - lažu! Pogledajte kakvu je gnusnu izmišljotinu izgovorio Vladimir Štimac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!