BURNO U SARAJEVU: Podneta krivična prijava protiv Konakovića zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja

Novosti online

09. 08. 2024. u 21:11

PROTIV ministra inostranih poslova u Savetu ministara BiH i predsednika stranke Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića podneta je krivična prijava zbog, kako je navedeno, postojanja osnova sumnje da je izvršio zloupotrebu položaja i ovlašćenja te trgovine uticajem.

БУРНО У САРАЈЕВУ: Поднета кривична пријава против Конаковића због злоупотребе положаја и овлашћења

Foto. Printskrin/Jutjub

Krivična prijava, u koju je sarajevski portal Kliks imao uvid, stigla je na adrese Tužilaštva BiH, Tužilaštva KS i MUP-a KS.

Kako se navodi u obrazloženju prijave, Konaković je 7. avgusta zloupotrebio svoj stvarni službeni položaj ministra inostranih poslova BiH i predsednika NiP-a i prekoračio svoja službena ovlašćenja na način da je u službenim prostorijama Vlade FBiH prisustvovao sastanku, iako je bio svestan da kao ministar spoljnih poslova BiH po Zakonu o ministarstvima i drugim organima u BiH, Zakonu o upravi BiH, Zakonu o Savetu ministara BiH i Statutu stranke NiP nema nikakvu službenu, niti stvarnu nadležnost da odlučuje o raspodeli dobiti u privrednim društvima u kojima Federacija BiH ima svoj kapital.

Nakon sastanka je, stoji u obrazloženju, iz Kancelarije Vlade FBiH saopšteno da su se učesnici sastanka dogovorili sa Upravom BH Telekoma da se Vlada FBiH "odrekne dela dobiti" u korist sportskih udruženja i kinematografije.

Podseća se da je trenutno v.d. direktora BH Telekoma Amel Kovačević, koji je na tu poziciju imenovan kao kadar NiP-a.

- Stoga prisustvo na ovom sastanku predsednika stranke Narod i pravda ima sve elemente trgovine uticajem, jer je prisustvujući ovom sastanku uticao na svoj kadar, Amela Kovačevića, čije imenovanje leži u ladicama BH Telekoma i Ministarstva saobraćaja i komunikacija Vlade FBiH iako je okončana konkursna procedura i iako je Nadzorni odbor 28. juna ...dao prednost i preporučio imenovanje Kovačevića na mandatni period od četiri godine - navedeno je, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Svetislav Pešić otkrio o orlovima posle meča Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu!