IZGOREO GLISER KOD MLJETA: Spaseno šestoro izletnika iz Mostara

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 08. 2024. u 19:03

KOD ostrva Mljet u Hrvatskoj zapalio se gliser dug 11 metara u kojem se nalazilo šest putnika, ali su svi spaseni brzom intervencijom, prenose danas hrvatski mediji.

ИЗГОРЕО ГЛИСЕР КОД МЉЕТА: Спасено шесторо излетника из Мостара

Foto: Jutjub printskrin/ Ροδιακή Εφημερίδα

Oni su iz luke Pomena juče krenuli ka nedalekom ostrvu Korčuli, ali je iznenada izbio požar u pogonskom delu plovila, prenosi Dubrovački vjesnik.

Kapetan je o havariji izvestio lučkog operatera, a na intervenciju je sa svojim gliserom žurno isplovio dubrovački nautičar i ronilac Mario Orlandini kako bi brodolomcima pružio pomoć.

On je ispričao da je zatekao gliser u plamenu, a putnici su skočili u more kako bi izbjegli moguće teže posledice i spasli živote.

-Na udaljenosti oko jedne milje od kopna uspeo sam nepovređene putnike, njih šestoro, da izvučem iz mora i ukrcam ih što sam brže mogao, pa ih vratio u lučicu Pomena, rekao je Orlandini.

Gliser u plamenu je ostavljen da pluta jer se verovalo da će ga jak maestral odvući ka pučini, i da nema potrebe za intervencijom.

Vetar je, međutim, promenio smer i gliser upravio ka uvali i Nacionalnom parku Mljet, preteći tako da izazove veliki požar kojeg bi u uslovima vetrovitog vremena i uz angažman više kanadera bilo gotovo nemoguće obuzdati.

Orlandini je ponovo intervenisao svojim gliserom i uz pomoć još jednog plovila zakačio sidrom i lancem olupinu koju je odvukao dalje. Uspeo je da je napuni morem i tako sprečio požar u Nacionalnom parku, a gliser je potom potonuo.

Tanjug

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)