SEVERNA MAKEDONIJA: Vrhovni sud poništio odluku o zabrani izručenja Ramadanija Srbiji

Novosti online

23. 08. 2024. u 07:21

VRHOVNI sud Severne Makedonije poništio je odluku Krivičnog suda u Skoplju kojom je zabranjeno izručenje pripadnika nekadašnje tzv. OVK Bljerima Ramadanija Srbiji i ponovo vratio taj predmet Krivičnom sudu, javlja TV Telma.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: Врховни суд поништио одлуку о забрани изручења Рамаданија Србији

Foto: Shutterstock/Ilustracija


- Krivično veće Odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog krivičnog suda u Skoplju, prilikom donošenja rešenja kojim je utvrdilo da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje imenovanog lica, nije dobro obrazložilo razloge kojima se rukovodio prilikom prihvatanja da se postupak započet po članu 75 stav 1 Zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima, kao skraćeni postupak, razvija kao redovan postupak po članu 68 u vezi sa članom 51 istog zakona - navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Odluka Krivičnog suda smatra se nejasnom i nerazumljivom, zbog čega je zatražen ponovni postupak.

Makedonski portal A1on prenosi da je Odeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala pri MUP-u Severne Makedonije dostavilo Osnovnom javnom tužilaštvu za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije obaveštenje zbog postojanja osnova sumnje da su službena lica koja su donela rešenja o izručenju Ramadanija počinila krivično delo.

Sud je, kako se navodi iz MUP-a, doneo odluku koju državne institucije teško mogu da sprovedu u potpunosti, a mera kućnog pritvora stranih državljana na stranoj adresi je presedan u dosadašnjoj praksi.

Ramadani je pre mesec dana uhapšen na makedonskoj granici po poternici Interpola koja je raspisana na osnovu zahteva Srbije, zbog sumnje da je počino ratni zločin na Kosovu i Metohiji.

Određen mu je ekstradicioni pritvor od 30 dana u zatvoru Šutka, a zatim je početkom avgusta doneta odluka kojom je ekstradicioni pritvor Ramadaniju zamenjen kućnim pritvorom.

Ramadani je 15. avgusta pobegao iz kućnog pritvora, odnosno kuće rođaka u Severnoj Makedoniji.

Mediji su tada javili da je pre Ramadanijevog bekstva mera kućnog pritvora preinačena u pritvor.
 

BONUS VIDEO: FORMIRANjE VELIKE ALBANIJE UVELIKO U TOKU: Albanci skandirali terorističkoj UČK i otvoreno pretili

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa