NEVEROVATAN SLUČAJ IZ HRVATSKE: Udario u jazavca na putu i dobio 8.500 evra

Novosti online

11. 09. 2024. u 23:17

HRVATSKI lovački savez dužan je da plati skoro 8.500 evra čoveku koji je pre dve godine na državnom putu naleteo na jazavca audijem i razbio mu automobil.

НЕВЕРОВАТАН СЛУЧАЈ ИЗ ХРВАТСКЕ: Ударио у јазавца на путу и добио 8.500 евра

Foto: EPA

Ova nezgoda dogodila se 30. septembra 2022. godine oko 23.09 časova na putu između Bolfana i Cvetkovca kada je na kolovoz istrčao jazavac dugačak 35 centimetara i težak između 16 i 17 kilograma.

Divlja životinja je naletela na prednji branik vozila tužioca, a zatim uletela u putni jarak, gde je uginula. Križevčanin je u tužbi naveo da se sa njegove strane puta nalazio putokaz "Divljina na putu", a nalet na životinju dogodio se nekih 700 metara iza tog znaka, piše Podravski.hr.

Uz policiju, odmah je obavešten i predstavnik Lovačkog društva Vepar Rasinja, a sa vozačem su u trenutku naleta na jazavca bile još dve osobe. Muškarac je odmah nakon nezgode štetu prijavio Hrvatskom lovačkom savezu, a Križevčanin, koji je po struci profesionalni vozač, ispričao je detalje nezgode.

- Bila je noć, slaba vidljivost, vozio sam propisanom brzinom i nisam bio pod dejstvom alkohola. Na izlasku iz Bolfana u ravnici, jazavac je iskočio iz jarka sa desne strane mog vozila, krećući se takvom brzinom da nisam mogao da ga izbegnem. Kočio sam, ali nisam mogao da izbegnem, a jazavac je posle sudara bio još živ, zavrteo se po kolovozu i upao u krajputni jarak, koji je bio pun vode, gde se utopio – ispričao je križevački vozač koji je odmah nakon udesa u ovlašćenom servisu, zatražio je procenu i sanaciju štete, a šteta je vredna više od 5.700 evra, koliko je tražio za nadoknadu.

Hrvatski lovački savez je u svom odgovoru osporio tužbu i tužbeni zahtev u celini, ali je sud u potpunosti presudio u korist Križevčana. Hrvatskom lovačkom savezu naloženo je da mu isplati 5.744 evra na ime naknade imovinske štete, kao i 2.731 evro na ime naknade sudskih troškova.

Tako je odlučeno jer je Zakonom o lovstvu propisana odgovornost organa lova za štetu prouzrokovanu divljači u lovištu, a kako javni put nije lovište, na njega se ne mogu primeniti odredbe tog zakona.

- Kada jazavac iznenada skoči na put, kada je udaljenost posmatranja mala, to je opasna stvar. Jazavac u svom prirodnom staništu, s obzirom na njegove prirodne karakteristike, nije opasna stvar. Ali kada, u uslovima koji su postojali u vreme saobraćajne nezgode, iznenada zakorači na kolovoz ispred vozila kojim je upravljao tužilac, to svakako predstavlja opasnu stvar, a njen vlasnik snosi odgovornost za štetu prouzrokovanu u vezi sa opasnom stvari po kriterijumu objektivne odgovornosti, bez obzira na krivicu – ističe se u obrazloženju presude i napominje da je u toku postupka nesumnjivo utvrđeno da je divljač koja je prouzrokovala štetu na vozilu tužioca odletela na kolovoz sa područja kojim upravlja Hrvatski lovački savez.

Tim pre što je Križevčanin vozio 65 km/h, iako je na tom delu puta ograničenje brzine 90 km/h.

(Kurir/Jutarnji list)

BONUS VIDEO:

ZOO VRT U HONG KONGU PROSLAVIO ROĐENjE PANDE: Pogledajte mladunče sa njihovom majkom Jing Jing

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

METEOROLOZI NAJAVLJUJU KATASTROFU ZA EVROPU: Stiže olujni ćelijski oblak koji upija kišu - ovde moguća čak tri metra snega