DECA EVAKUISANA IZ VRTIĆA, HAOS NA MORU: Hrvatsku i Sloveniju pogodilo jako nevreme, prizori su nestvarni (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 09. 2024. u 08:34

U HRVATSKU i Sloveniju stigla je najavljena drastična promena vremena koja donosi obilnu kišu, ponegde s grmljavinskim nevremenom, te znatan pad temperatura.

ДЕЦА ЕВАКУИСАНА ИЗ ВРТИЋА, ХАОС НА МОРУ: Хрватску и Словенију погодило јако невреме, призори су нестварни (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Kako javlja Index.hr, olujni front stiže iz Italije i Slovenije i njegovi delovi već su zahvatili zapadne krajeve Hrvatske.

Jedan je zahvatio šire zadarsko područje, dok je Istru pogodila obilna kiša, a Dugi otok bujične poplave.

Po Dalmaciji su se formirale pijavice.

Jako grmljavinsko nevreme s obilnom kišom pogodilo je u četvrtak delove Zadarske županije, a najviše je, prema objavama na društvenim mrežama, stradala Božava na Dugom otoku.

Dugi otok pogođen je jakom olujom i velikom količinom kiše, a društvene mreže preplavili su snimci i fotografije poplavljenih ulica, javlja Zadarski.hr.

Prema izveštajima lokalnog stanovništva, kiša ne prestaje od jutra.

Od 8 sati pa sve do 11 sati, intenzivne padavine nastavile su da stvaraju bujice koje se slivaju niz ulice i prete domovima. Meštani se bore da zaštite svoje kuće od prodiranja vode, dok su nekima poplave već napravile ozbiljnu štetu.

Snažna promena vremena zahvatila je i Sloveniju. Najviše problema padavine su napravile u slovenskom delu Istre, ali zahvatile su celu zemlju, javlja Index.hr.

Slovenačka agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je narandžasto upozorenje za celu državu, koje vredi do petka ujutro. S obzirom na to da se mogu pogoršati i hidrološke prilike, Civilna zaštita je u pripravnosti.

Ujutru i pre podne oluje s jačim pljuskovima pojavile su se uglavnom u zapadnoj i južnoj Sloveniji. Nad slovenačkim delom Istre uspostavio se padavinski pojas koji se obnavljao.

Ukupno je najviše kiše palo na jugozapadu zemlje, uz obalu više od 100 mm. Drugde uglavnom između 20 i 60 mm, objavili su s Arsa.

Kako navodi prognostičar portala 24ur, u slovenačkom delu Istre u samo nekoliko sati palo je više kiše nego tokom celog leta.

Na nekim mestima izmereno je čak 150 litara kiše po kvadratnom metru.

U naselju Šalara u Kopru nivo padavinskih voda sve više raste i preti plavljenjem većine kuća. Kako voda već prelazi pragove, započele su prve evakuacije, ali nedostaje vreća za zaštitu od poplava.

U području Kopra zabeleženo je više od stotinu vatrogasnih intervencija, a stanje je vrlo ozbiljno, javljaju Slovenske novice.

S obale stižu izveštaji o poplavama i brojnim vatrogasnim intervencijama na terenu, a posebnu pretnju predstavlja reka Badaševica, dok je u Šalari situacija kritična. Zbog jakih pljuskova voda je na nekim mestima već poplavila puteve, a saobraćaj u Kopru i okolini je ozbiljno otežan.

Prema rečima Igora Rakara, šefa Međuopštinske službe za zaštitu, spasavanje i zaštitu životne sredine sa sedištem u Kopru, padavine su se oko 14 sati na području Kopra i cele slovenačke Istre malo smirile, ali vodostaji reka i potoka još nisu počeli da opadaju.

Najveći strah izaziva mogućnost daljnjih padavina, jer plima i dalje ostaje visoka, zbog čega voda iz reke ne može brzo oticati u more.

Zbog naraslog potoka koji je pretio prelivanjem, iz vrtića Šalara su tokom prepodneva pozvali roditelje da dođu po decu, javila je TV Slovenija.

Rano ujutru situacija je bila kritična i u vrtiću u Bertokima, do kog roditelji nisu mogli da dođu.

Ulaz je bio poplavljen, pa su pozvali vatrogasce, koji su uz pomoć komunalne službe očistili šahtove kako bi voda mogla da otiče, izjavila je jedna od vaspitačica za tu televiziju.

(Telegraf/Indeks)

BONUS VIDEO:
POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?