JESTIVO ULJE SKUPLJE OD GORIVA: Novo poskupljenje u BiH

Novosti online

14. 04. 2021. u 08:34

JESTIVO ulje je u poslednja četiri meseca znatno poskupilo, pa jedan litar u tržnim centrima sada košta i 3,35 KM, dok je prosečna cena oko 2,85 maraka.

ЈЕСТИВО УЉЕ СКУПЉЕ ОД ГОРИВА: Ново поскупљење у БиХ

Arhiva

- Ovo sa uljem je kao s gorivom nedavno. Svaki put kada uđem u radnju šokiram se zbog nove cijene ulja. Sve do nedavno sam kupovala ulje koje je bilo među najskupljima kod nas, ali je ovo sada nepodnošljivo. Prešla sam na neko jeftinije koje je opet skuplje nego što je bilo ono koje sam koristila pre pet-šest meseci – kaže jedna Banjalučanka.

Ističe kako se ne seća da je jestivo ulje bilo skuplje od goriva kao što je sada slučaj, i to otprilike za jednu marku.

Kako saznajemo od jednog distributera ulja za tržište Bosne i Hercegovine, cene svih ulja na Balkanu diktira jedan veliki mađarski proizvođač, od kojeg svi ovdašnji proizvođači ulja nabavljaju sirovinu.

– Navodno je na berzi cena suncokreta rasla. Čim Mađari poskupe sirovinu, naši proizvođači odmah koriguju cene. Mada, moje lično mišljenje je da nije normalno da se u tako kratkom periodu cene menjaju – ističe ovaj distributer iz Sarajeva.

Po zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS, od novembra do februara litar ulja je u proseku poskupio za 21 fening. Kako nam je rečeno u Ministarstvu trgovine i turizma RS, jestivo ulje je poskupilo još krajem prošle godine.

– Razlog je povećanje cena suncokreta na svetskom tržištu zbog lošijih prinosa – dodaju u Ministarstvu.

(Srpskainfo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (2)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!