NI SO, NI RIZLA: Nemci pronašli ekonomski i ekološki prihvatljiviji način da reše problem puteva okovanih ledom
TREĆU godinu zaredom u Bavarskoj je klasični način odmrzavanja puteva pomoću soli zamenjen odmrzavanjem pomoću prerađene tečnosti od krastavaca, a sve kako bi se uštedela so i očuvala okolina.

Foto: JKP Kruševac
Zimska služba od kraja 2019. godine koristi prerađenu vodu iz proizvodnje kiselih krastavaca koja se obogaćuje dok ne postigne dovoljan udeo soli (21% NaCl).
Već nakon testne faze postalo je jasno da je prerađena voda od krastavaca ekonomski i ekološki prihvatljivija nego obična so za puteve, navodi Geo.de, prenosi Večernji list. Premda se voda od krastavaca koja sadrži so do sada zbrinjavala putem kanalizacionog sistema, ona se sada šprica na puteve.
U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura. Bavarske vlasti na ovaj način štede so i vodu, a proizvođač krastavaca je na dobitku takođe jer mora da uloži značajno manje novca u prečišćavanje otpadnih voda.
(Telegraf)
Preporučujemo

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

Ogroman leš misterioznog bića isplivao na poznatu plažu, svi se pitaju ŠTA JE TO? (FOTO)
LEŠ tajanstvenog i ogromnog stvorenja isplivao je na popularnu plažu Kefn Sidan na jugu Velsa i iznenadio lokalne stanovnike i turiste, javlja San.
04. 09. 2025. u 18:31
Komentari (2)