SUNOVRAT BRITANSKE FUNTE: Najniži novo u istoriji u odnosu na dolar, udvostručenje kamata

D. D. S.

26. 09. 2022. u 12:00

BRITANSKA funta je pala za skoro 5 procenata, na najniži nivo u istoriji u odnosu na američki dolar. Valuta je izgubila čak 4,85 procenta i pala na neviđenih 1,0327 dolara. Time je produžila pad od 3,61 odsto zabeležen u petak.

СУНОВРАТ БРИТАНСКЕ ФУНТЕ: Најнижи ново у историји у односу на долар, удвостручење камата

Foto: Piksabej

Tržišni analitičari kažu da je pad izazvan prošlonedeljnim najavom ministra finansija Kvasija Kvartenga o "mini-budžetu", što podrazumeva istorijsko smanjenje poreza i najveće povećanje zaduživanja u poslednjih 50 godina.

- Funta je na liniji vatre dok trgovci okreću leđa svemu što je britansko. Postoji osećaj da će dodatno državno zaduživanje koje je u pripremi ozbiljno opteretiti britansku ekonomiju - rekao je za britanski dnevnik "Gardijan" Dejvid Mejden, tržišni analitičar. Saopštenje, koje je usledilo dan pošto je Banka Engleske povećala kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, smatra se da ugrožava finansijski kredibilitet vlade.

Slabija funta povećava cenu uvoza, što zauzvrat doprinosi srednjoročnim inflatornim pritiscima. Mnogi analitičari tvrde da će za većinu Britanaca veliki deo pomoći od smanjenja poreza progutati veći računi za energiju, kao i viši troškovi hipoteke i pozajmljivanja. Neki ekonomisti predviđaju da bi pad funte mogao da natera Banku Engleske da podigne kamatne stope kako bi podržala valutu. Oni očekuju udvostručenje kamata u Velikoj Britaniji na više od 5 odsto do sledećeg leta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici