ISPRAVKA - Američki dron pod kontrolom veštačke inteligencije nije ubio operatera

A. V. V.

03. 06. 2023. u 08:00

OVAJ tekst je ispravljen.

ИСПРАВКА - Амерички дрон под контролом вештачке интелигенције није убио оператера

Vikipedija

03.06.2023. naš portal objavio je tekst sa naslovom da je Američki dron pod kontrolom veštačke inteligencije iznenada "ubio" operatera, što je greška, stoga ispravljamo tekst i izvinjavamo se čitaocima na zabuni. 

Američki pukovnik Tucker Hamilton je pojasnio da se loše izrazio i da je mislio na misaoni eksperiment, a ne na stvarnu simulaciju i na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Tokom simuliranog testa koji je organizovao američki vojni sektor, dron vazduhoplovnih snaga SAD, kojim je upravljala veštačka inteligencija, "ubio" operatera kako bi sprečio njegovo ometanje u ostvarivanju zadatka, izjavio je pukovnik Taker Hamilton, šef AI testiranja i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama, prošlog meseca. Opisao je simulaciju u kojoj je dron sa veštačkom inteligencijom dobio naredbu da uništi protivvazdušne sisteme neprijatelja i napadao je svakoga ko bi ometao tu naredbu.

"Sistem je počeo da shvata da, iako je identifikovao pretnju, ljudski operater mu je ponekad naređivao da ne ubija tu pretnju, ali je sistem dobijao poene tako što je uništavao te pretnje. Šta je sistem uradio? Ubio je operatera jer ga je smatrao preprekom u ostvarivanju cilja", rekao je Hamilton.

Još jednom se izvinjavamo čitaocima na greški.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)