POLOVINI DECE U EVROPI I AZIJI PRETI TOPLOTNI UDAR: Izveštaj UNICEF pod nazivom "Pobedite vrućinu"

Lj.B.

27. 07. 2023. u 11:31

OKO polovine dece u Evropi i Centralnoj Aziji (92 miliona) izloženo je visokoj učestalosti toplotnih talasa, pokazala je analiza najnovijih dostupnih podataka iz 50 zemalja - saopštio je UNICEFG. -To je dvostruko više od globalnog proseka gde je svako četvrto dete izloženo visokoj učestalosti toplotnih talasa.

ПОЛОВИНИ ДЕЦЕ У ЕВРОПИ И АЗИЈИ ПРЕТИ ТОПЛОТНИ УДАР: Извештај УНИЦЕФ под називом Победите врућину

UNICEF

U izveštaju pod nazivom Pobedite vrućinu: zaštita dece od toplotnih talasa u Evropi i Centralnoj Aziji koju je UNICEF objavio napominje se da su deca posebno osetljiva na uticaje toplotnih talasa, što ih stavlja u rizik od teških bolesti, uključujući toplotni udar.

Dok su deca na jedinstven način osetljiva na uticaj toplotnih talasa, većina odraslih toplotu doživljava drugačije, zbog čega je roditeljima i starateljima teško da prepoznaju opasne situacije ili simptome bolesti povezanih sa toplotom kod dece, čime se njihovo zdravlje dovodi u dodatni rizik.

UNICEF u Srbiji je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" priredio "Roditeljski vodič za jako toplo leto" sa uputstvima za roditelje kako da zaštite decu u uslovima visokih spoljnih temperatura.

Vodič je dostupan na vebsajtu https://www.unicef.org/serbia/roditeljski-vodic-kroz-jako-toplo-leto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona