BRIKS DVOSTRUKO VEĆI: Usvajanjem deklaracije u 20 tačaka u kojoj se sumiraju zaključci juče je spuštena zavesa na 15. samit

A.Vojinović

25. 08. 2023. u 07:00

SAVEZ BRIKS se više nego dvostruko uvećao odlukom da proširi blok sa još šest zemalja. Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Egipat, Iran i Etiopija postali su novi članovi, a istorijsku odluku doneli su juče jednoglasno lideri organizacije koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, na završetku samita u Johanesburgu. Nove članice će postati punopravni deo saveza od 1. januara 2024. godine, najavio je predsednika JAR Siril Ramafosa, dodavši da je to samo prva faza proširenja "petorke".

БРИКС ДВОСТРУКО ВЕЋИ: Усвајањем декларације у 20 тачака у којој се сумирају закључци јуче је спуштена завеса на 15. самит

Foto: Tanjug/AP photo

Usvajanjem deklaracije u 20 tačaka u kojoj se sumiraju zaključci juče je spuštena zavesa na 15. samit BRIKS. U dokumentu su iznete glavne poruke sa samita među kojima je produbljivanje ekonomske saradnje, reforma UN, uključujući i Savet bezbednosti UN, kako bi ova organizacija, kako smatraju, postala više demokratska, efikasnija i delotvornija.

Šefovi BRIKS složili su se i oko diplomatskog rešavanja sukoba u Ukrajini, uključujući inicijativu zemalja iz Afrike, zatim za neširenje oružja za masovno uništenje, kao i oko zalaganja za korišćenje nacionalnih valuta u međunarodnoj trgovini i finansijksim operacijama između zemalja BRIKS.

U dokumentu su naložili ministrima spoljnih poslova da za idući samit, koji će biti održan u oktorbu 2024. u Kazanju, u Rusiji, pripreme liste potencijalnih novih partnera. Ova odluka pokazuje da BRIKS po svemu sudeći neće tako dugo čekati da sprovede novu ekspanziju bloka. U red za prijem je, inače, pre samita stalo više od 40 zemalja sveta. Poslednja je ulaznicu u BRIKS dobila JAR 2010. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin u svom obraćanju čestitao je novim članicama ulazak u organizaciju, ističući da će Rusija nastaviti da radi na širenju uticaja asocijacije u svetu.

- Regulisaćemo praktičan rad sa novim članicama i partnerima koji sarađuju sa BRIKS i žele sa nama da rade, a to cenimo. Koordinacija konačne deklaracije BRIKS nije bila laka, kao ni pitanje proširenja bloka. Razmena zajedničkih valuta prilikom plaćanja je prioritetno pitanje i BRIKS planira da napreduje u ovom pravcu - rekao je Putin.

Šef Kremlja je poručio da se BRIKS ni sa kim ne takmiči, već se bori za stvaranje novog svetskog poretka, koji će, kako ističe, uvažavati suverene interese velikog broja država i poštovati kulturu svake zemlje.

- Proces stvaranja novog svetskog poretka ima neprijatelje koji žele da uspore taj proces. Države "zlatne milijarde" rade sve kako bi zadržale jednopolarni svet koji im odgovara, međunarodno pravo menjaju za pravila koja niko video nije, a koriste ih zarad politike koja jedino njima odgovara. A pritom nastavljaju da izvoze prirodne resurse iz zemalja u razvoju - naveo je Putin.

Kineski predsednik Si Đinping ocenio je da će širenje BRIKS dati novi podsticaj mehanizmu saradnje grupe.

- Članice BRIKS imaju važnu ulogu i na njima je velika odgovornost za mir i razvoj u svetu. Širenje BRIKS je u skladu sa očekivanjima međunarodne zajednice i zajedničkim interesima zemalja u razvoju. Proširenje predstavlja novi početak za saradnju u BRIKS i postoji mnogo toga što ovaj blok može da ostvari. Glas zemalja u razvoju treba jače da se čuje u međunarodnoj zajednici. Budućnost BRIKS je svetla - rekao je Si.

Predsednik JAR Siril Ramafosa poručio je da je ovogodišnji samit BRIKS uspešno završen i pozdravio proširenje bloka.

- Ovo je globalni trenutak za korišćenje lokalnih valuta, alternativnih finansijskih procedura i alternativnih sistema plaćanja. Lideri BRIKS su zadužili ministre finansija svojih zemalja da rade na ovim pitanjima - poručio je on.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da će uključivanje novih članica u BRIKS dodatno ojačati organizaciju i dati joj novi zamah.

- Indija je oduvek verovala da će primanje novih članica dodatno ojačati BRIKS kao organizaciju i da će našim zajedničkim naporima dati novi podsticaj - rekao je Modi.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da interesovanje novih zemalja da se pridruže BRIKS pokazuje koliko je relevantna težnja te grupe za stvaranje novog svetskog ekonomskog poretka.

- U budućnosti postoji mogućnost za članstvo novih država, a mi smo razradili kriterijume za njihov prijem - rekao je Lula.

Lavrov: Novi sastav kao fudbalski tim

TEŽINA, autoritet, značaj zemlje pretendenta na članstvo i njena pozicija na međunarodnoj areni bili su glavni kriterijumi koje je BRIKS razmatrao tokom odabira novih članica, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. On je novi sastav BRIKS uporedio sa fudbalskim timom i istakao da Rusija neće čekati 1. januar, već će ranije započeti kontakte sa novim članicama BRIKS i pomoći im da uđu u posao.

Ne menja se ime

SAVEZ BRIKS je na osnivanju imao akronim BRIK, a poslednje slovo je dobio 2010. godine kada se kao stalna članica priključila Južnoafrička Republika. No, proširenjem bloka organizacija neće promeniti naziv, potvrdio je specijalni izaslanik za Aziju i BRIKS u MIP JAR Anil Suklal. "Mislim da neće morati da menja naziv jer se BRIKS formirao kao globalni brend", rekao je on.

Veći BDP BRIKS od G7

POSLE proširenja, ukupno 11 zemalja BRIKS će činiti 46 odsto svetske populacije i 37 odsto globalnog BDP. Pre ulaska novih članica, države BRIKS su imale 40 odsto svetske populacije, i 26 odsto svetske ekonomije. BDP asocijacije pre proširenja iznosio je 31,5 odsto. BDP BRIKS je veći od BDP saveza G7 koji čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije