CIVILI SATERANI SVE DO RAFE: Pod pritiskom borbi i na jugu Pojasa Gaze palestinsko stanovništvo saterano u "ćošak"

A. V. V.

13. 12. 2023. u 07:00

PRITISAK Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na jug Pojasa Gaze se pojačava. Jake borbe vode se unutar i oko južnog grada Kan Junisa, čime je dobar deo, tek raseljenog, palestinskog stanovništva sa severa enklave sateran u Rafu, na granicu sa Egiptom, odakle nemaju gde dalje.

ЦИВИЛИ САТЕРАНИ СВЕ ДО РАФЕ: Под притиском борби и на југу Појаса Газе палестинско становништво сатерано у ћошак

Tanjug

Rafa je postala novo stecište za civile koji nemaju gde da se sklone od oružanih borbi koje se odvijaju neprekidno na celoj teritoriji Pojasa Gaze. Juče je u izraleskom vazdušnom napadu i na grad Rafu poginulo 22 ljudi, izvestili su palestinski mediji.

Sa jačanjem borbenih dejstava na kopnu, ali i iz vazduha, sve više raste i pritisak na SAD, saveznika Izraela, da učini nešto kako bi se smanjile civilne žrtve u enklavi. Predsednik SAD je, sa prijema u Beloj kući povodom jevrejskog praznika Hanuka, poručio da će se podrška Izraelu nastaviti dok se ne ukloni Hamas, ali i upozorio da bi javno mnjenje moglo ozbiljno da poremeti izraelsku bezbednost.

- Mišljenje sveta može da se promeni za noć. Ne smemo da dozvolimo da se to desi. SAD će nastaviti da radi na oslobađanju talaca, da ubrza isporuku humanitarne pomoći Palestincima. Naglašavam našim izraelskim prijateljima da moramo da zaštitimo živote civila - istakao je Bajden i dodao da je imao i još ima nesuglasice sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Istovremeno, dron izraelske vojske izveo je vazdušni napad na grupu palestinskih militanata tokom napada na Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali. IDF, koje su sprovele raciju, našle su se pod vatrom, prenose mediji.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je samo 11 bolnica delimično funkcionalno, jedna na severu i 10 na jugu, i apelovala da preostali centri ostanu netaknuti. Šef Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) Filip Lazarini rekao je, posle posete Pojasu Gaze, da civili u enklavi "podnose pakao na zemlji". Kaže da se tragedija u Gazi produbljuje, da ljudi žive na ulici i da im je potrebna svaka pomoć.

- UNRVA se suočava sa nemogućom situacijom - upozorio je on.

U međuvremenu, američki "Vašington post" izvestio je da je Izrael koristio beli fosfor, koji su isporučile SAD, u nedavnom napadu na južni Liban, napominjući da je nekoliko civila povređeno u incidentu i da je "Amnesti" rekao da bi to trebalo da se istraži kao ratni zločin. Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je Vašington zabrinut zbog ovih izveštaja:

- Očigledno, svaki put kada dostavimo nešto poput belog fosfora drugoj vojsci, sa punim pravom očekujemo da će se on koristiti u skladu sa zakonom o oružanom sukobu - rekao je on.

U UN o prekidu vatre

ZA sinoć je bila zakazana generalna skupština UN na kojoj se očekivalo da članice glasaju o prekidu vatre u Pojasu Gaze, nekoliko dana pošto su SAD stavile veto na sličnu rezoluciju u Savetu bezbednosti UN. Ovaj predlog podnela je grupa 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju. Nijedna zemlja nema pravo veta u GS. Za razliku od SB UN, rezolucije Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće, iako odražavaju globalno mišljenje. SB UN, inače, šest puta nije uspeo da usvoji rezoluciju za prekid vatre u Gazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače