POKUŠAJ UBISTVA KOJI JE ZGROZIO ITALIJU: Mafijaš sipao izbeljivač u vino za pričest sa ciljem da otruje sveštenika

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

26. 02. 2024. u 19:25

OSUMNjIČENI gangster stavio je izbeljivač u vino za pričešće u drskom pokušaju da otruje parohijskog sveštenika poznatog po tome što je govorio protiv organizovanog kriminala, javlja The Telegraph.

ПОКУШАЈ УБИСТВА КОЈИ ЈЕ ЗГРОЗИО ИТАЛИЈУ: Мафијаш сипао избељивач у вино за причест са циљем да отрује свештеника

Foto: TikTok printksrin

Otac Feliče Palamara primetio je čudan miris iz flaša u kojima je bilo vode i vina dok je predvodio misu u gradu Sesaniti, u južnom regionu Kalabrije – uporištu moćne mafijaške mreže 'Ndrangeta.

Odmah je obustavio službu i pozvao policiju. Testovi su otkrili da flaše sadrže izbeljivač.

Policija analizira snimke sigurnosnih kamera kako bi pokušala da identifikuje ko je ušao u crkvu i hemikalijom kontaminirao vodu i vino.

Gutanje izbeljivača bilo bi posebno opasno za sveštenika jer pati od astme i srčanih problema.

Akt zastrašivanja

Čini se da je očigledan pokušaj ubistva izveden u znak odmazde za to što je osudio prisustvo 'Ndrangete u gradu.

Ta mafijaška organizacija zarađuje milione evra godišnje od trgovine kokainom i drugih kriminalnih aktivnosti.

- Siguran sam da ovaj čin zastrašivanja nema nikakve veze sa mojim parohijanima, jer sam ovde već 10 godina i uvek sam imao dobre odnose sa ljudima u parohiji - rekao je sveštenik za list Korijere dela sera.

- Nećemo dozvoliti nikome da nanese štetu parohiji. Niko ne može zaustaviti grad koji zaslužuje iskupljenje i koji želi da raste.

U avgustu prošle godine, lokalno gradsko veće je raspušteno zbog sumnje na mafijašku infiltraciju – što je mera koja se često preduzima u naseljima na jugu Italije, gde je uticaj mafijaških grupa i dalje snažan.

Pretnje smrću i drugim sveštenicima

Ovaj incident nije prvi put da se ovom svešteniku preti. Pre nekoliko nedelja, njegov automobil je izgreban, a dobijao je i preteća pisma.

- Osećam se mirno, iako se nadam da će snage pravde uspeti da dođu do dna ovih krivičnih dela -  rekao je on.

Ranije ovog meseca, nakon što mu je automobil oštećen, otac Feliče je kritikovao "one koji nas uznemiravaju - aludirajući na 'Ndrangetu.

- Ali nastaviću da se molim za njih, sve dok ne vidimo u njima promenu. I dalje ih volim, čak i ako je svaki njihov gest prožet mržnjom i besom. Vratiću im sa ljubavlju i milosrđem, jer jedino oružje koje znam je oprost.

Drugi sveštenici u gradu i organizacije civilnog društva takođe su terorisani, uključujući oca Frančeska Pontorijera, koji je dobio pretnje smrću i pronašao mrtvu mačku na haubi svog automobila.

U drugom napadu, svešteniku po imenu Đani Rigoli, koji dolazi iz župe Varapodio u blizini grada Ređo Kalabrija, zapaljen je i uništen automobil ranije ovog meseca.

Biskupska konferencija Kalabrije osudila je ono što je nazvala "čin vandalizma" i rekla da Kalabriju "ne mogu i ne smeju da predstavljaju kriminalci koji su zaslepljeni mafijaškim mentalitetom. Ovakvo ponašanje ne predstavlja Kalabrijce."

Biskupi su insistirali da Crkva radi na "promociji mira i zakonitosti" u tom regionu na vrhu italijanske "čizme".

Otac Pino de Masi, sveštenik koji je uključen u udruženje za borbu protiv mafije Libera, izrazio je solidarnost sa ciljanim sveštenicima, rekavši da će Crkva nastaviti da vrši pritisak za "oslobođenje od potčinjavanja mafiji - istovremeno promovišući "obrazovanje sledeće generacije s alternativnom kulturom mafijaškoj."

Kampanju protiv sveštenika osudio je lokalni katolički biskup Atilio Nostro.

- Biskupija prolazi kroz period stradanja kao rezultat ovih zastrašivanja, koji nemaju nikakve veze sa normalnim hrišćanskim životom parohija. Ne smemo se prepustiti ovom mentalitetu - rekao je on

Ana Serđi, profesorka kriminologije na Univerzitetu u Eseksu i stručnjak za 'Ndrangetu, rekla je da su sveštenici bili na meti jer su osudili mafiju i govorili u korist zakona i reda.

- Ovi sveštenici su u poslednjih nekoliko godina počeli da postaju malo glasniji o potrebi da se rekonstruišu društvene veze teritorije, da se odupru i osude moć klanova."

- Ovo nije prvi put da je otac Feliče pretrpeo zastrašivanje – on i drugi članovi sveštenstva u ovoj oblasti bili su meta u poslednjih nekoliko meseci. Lokalni klanovi 'Ndrangete imaju uticaj na život njegovog i drugih sela u provinciji.

'Ndrangeti zadat jak udarac mega-suđenjem

'Ndrangeti je zadat udarac u novembru kada je više od 200 mafijaša, političara, javnih zvaničnika i biznismena osuđeno na ukupno 2.200 godina zatvora zbog zločina u vezi sa mafijom na vrhuncu najvećeg krivičnog suđenja u Italiji za poslednjih više od 30 godina.

Dugotrajno "maksi-suđenje" podiglo je poklopac na dubokom nivou dosluha između 'Ndrangete i elemenata ekonomije i države. Optuženi su osuđeni za širok spektar krivičnih dela, od ubistva i trgovine oružjem do iznude, lihvarstva, trgovine drogom i pranja novca.

Suđenje je bilo toliko veliko da je morala biti izgrađena specijalna sudska zgrada unutar bivšeg telefonskog centra u kalabrijskom gradu Lamezia Terme.

Ali, analitičari su sve vreme upozoravali da su u suđenju učestvovali mafijaši iz samo jednog dela Kalabrije i da nema šanse da dovede do smrti 'Ndrangete, koja se proširila daleko izvan svojih kalabrijskih korena i sada ima interese širom sveta, od Kanade i Južne Amerike do Australije.

Veruje se da ima godišnji prihod od oko 50 milijardi evra, od čega je najveći deo od trgovine kokainom.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS - Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)