ZA DUPLO GLASANJE I ZATVOR: Novčana kazna 15.000 evra

I. Stanojević

06. 06. 2024. u 12:27

DANAS su počeli izbori za novi saziv Evropskog parlamenta koji se završavaju u nedelju, 9. juna. Birači širom EU, mogu da izaberu da li će glasati u zemlji u kojoj žive, ili u državi svog porekla. Međutim, ako glasaju u obe zemlje, rizikuju zatvor ili kaznu od 15.000 evra.

ЗА ДУПЛО ГЛАСАЊЕ И ЗАТВОР: Новчана казна 15.000 евра

Foto: Goran Čvorović

"EU obzerver" navodi podatke UN, da oko 13,7 miliona građana EU živi u zemlji koja nije njihova domovina i ističe da postoji nekoliko propisa koji mogu da obezbede da ne dođe do duplog glasanja. Ukoliko neko odluči da glasa u zemlji u kojoj živi, mora da se registruje na "dodatnoj listi" u opštini gde ima prebivalište, čime se odriče prava glasa u zemlji porekla.

Rok za registraciju istekao je 1. maja, a potom je Opština morala da dostavi spisak dodatnih birača državnim organima, koji su bili dužni da o tome obaveste zainteresovane članice EU. Po podacima EU, uoči poslednjih izbora za Evropski parlament 2019. godine, članice su razmenile informacije o 1,3 miliona birača, što je tek oko desetine broja birača sa pravom glasa u inostranstvu.

- Ovo se ranije nije smatralo veoma važnim pitanjem, ali kada ljudi koriste prevaru kao političku taktiku, to je naravno veliki demokratski problem - kaže Lorens Smit, politikolog sa Univerziteta Sorbona za "EU obzerver".

Jedna Holanđanka, koja je želela da ostane anonimna, rekla je da je jedan njen prijatelj glasao i u Opštini i u ambasadi svoje zemlje u Francuskoj i da je prošao bez posledica. Ona je, kaže, upoznata sa pravilima, ali je zanimaju i holandska i francuska politika u EU i smatra da bi bilo dobro da može da glasa u obe zemlje, kao što radi na predsedničkim i zakonodavnim izborima.

- Ima nas mnogo koji će i ove godine namerno duplo glasati. O tome razgovaramo u zatvorenim fejsbuk-grupama. Svi znaju da je to nezakonito, ali mi verujemo da to jeste i treba da bude naše pravo. Podnela sam zahtev za francusko državljanstvo samo da bih bila u mogućnosti da glasam u obe zemlje - kaže ova Holanđanka.

Prevara bilo i ranije

I RANIJE je bilo slučajeva prevara glasanja na evropskim izborima, kao recimo 2014, kad danske vlasti nisu na vreme prosledile podatke o registrovanim biračima švedskim vlastima, a kasnije je otkriveno da je na hiljade građana dalo duple glasove, podsećaju evropski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)