FRANCUSKA KREĆE U ISKOPAVANJE LITIJUMA: Projekat od nacionalnog značaja - otvara se rudnik 2028.

Novosti online

08. 07. 2024. u 08:35

PROJEKAT rudnika litijuma u Overnji, centralnoj Francuskoj, proglašen je projektom od nacionalnog značaja.

ФРАНЦУСКА КРЕЋЕ У ИСКОПАВАЊЕ ЛИТИЈУМА: Пројекат од националног значаја - отвара се рудник 2028.

TRAŽEN Jadarit, Foto M. Anđela

Otvaranje je najavljeno za 2028. godinu, i moći će da zadovolji tražnju 700.000 električnih automobila, i zaposli 500 do 1.000 ljudi.

Javna konsultacija o uticaju na životnu sredinu treba da se završi 31. jula, nakon što je započeta u martu ove godine.

Ovaj projekat otvaranja rudnika litijuma u ​​Ešasijeru deo je strategije koju je uspostavila Francuska da bi se oslobodila zavisnosti od uvoza plemenitog metala, posebno iz Kine. Proizvodnja litijumskih baterija za električne automobile je ključni element energetske tranzicije, dok će termo-vozila biti zabranjena za prodaju u Evropskoj uniji od 2035. godine, preneo je francuski "Le Monde".

Projekat pod nazivom Emili ima za cilj da od 2028. proizvede litijum neophodan za proizvodnju baterija za više od 700.000 vozila tokom dvadeset pet godina.

Javna debata pokrenuta u martu o ekološkim i socio-ekonomskim uticajima projekta trebalo bi da bude završena 31. jula, saopštila je Nacionalna komisija za javnu raspravu (CNDP).

Status "projekta od velikog nacionalnog interesa", stvoren zakonom o zelenoj industriji iz oktobra 2023, omogućava industrijskim projektima od značaja za ekološku tranziciju ili nacionalni suverenitet da imaju koristi od mera ubrzanja ili administrativnih izuzeća.

Širom sveta, 2022. godine, 47% iskopanog litijuma dolazilo je iz Australije - prodato uglavnom kineskim prerađivačkim kompanijama, 30% iz Čilea i 15% iz Kine. U Evropi, samo Portugal proizvodi nešto litijuma, što čini 0,5% globalne rudarske proizvodnje 2022. godine, prema podacima američkog instituta za geološka istraživanja USGS.

BONUS VIDEO: MAŠINE PUŠTENE U RAD: Ozvaničen početak izgradnje obilaznice oko Niša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev