STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA ZA JESEN 2024. GODINE: Mnogima se neće svideti

Novosti online

26. 07. 2024. u 12:30

IZGLEDA da ćemo ove godine imati hladniju jesen sa više padavina, pokazuju prve dugoročne prognoze sajta Severe Weather Europe.

СТИГЛА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА ЗА ЈЕСЕН 2024. ГОДИНЕ: Многима се неће свидети

Foto: D. Balšić

Ranije je Svetska meteorološka organizacija takođe objavila da bi vremenski obrazac El Ninjo, koji može da izazove ekstremne uslove kao što su šumski požari i tropski cikloni, kasnije ove godine trebalo da se pretvori u generalno hladnije uslove La Ninja, a i prva dugoročna vremenska prognoza za jesen ide u tom pravcu.

Andrej Flis, stručnjak specijalizovan za dugoročnu prognozu, objavio je na stranici Severe Weather Europe kakvo nas vreme očekuje u narednim mesecima. Flis je najavio povratak La Ninje u Tihi okean, što će, kako kaže, uticati na jesenje vremenske prilike na severnoj hemisferi, posebno u Severnoj Americi, a taj uticaj će se nastaviti i tokom zime 2024/2025.

Meteorološka jesen obuhvata tri meseca: septembar, oktobar i novembar. To je prelazni period između najtoplijeg dela godine i najhladnijeg dela godine. Kao što je pomenuto, La Ninja će biti važan faktor za jesenje vremenske prilike ove godine.

La Ninja donosi hladnije vreme i obilnije padavine

Tokom La Ninje, pasati duvaju velikom snagom po celom Tihom okeanu. Istovremeno guraju površinski sloj okeana niz vetar i izazivaju uzlaznu struju u moru i smanjenje površinske temperature u centralnom i istočnom delu Tihog okeana. Pošto se topla površinska voda pod uticajem vetra kreće ka zapadu, nivo mora je podignut na zapadu a spušten na istoku, a termoklina je nagnuta u suprotnom smeru. Ovo pogoduje stvaranju oblasti visoke površinske temperature u zapadnom delu ekvatorijalnog Tihog okeana, što zauzvrat podržava uzlazno kretanje u atmosferi iznad mora. Kretanje naviše zahvata vlažan vazduh koji pasati donose u zapadni deo Tihog okeana, a to omogućava pojavu obilnih padavina. Visinski vazduh se vraća na istok, gde se spušta iznad područja niske površinske temperature, navodi Večernji list.

Foto Pixabay free images

Flis, s druge strane, objašnjava da La Ninju karakterišu niže temperature u centralnom i istočnom delu tropskog Tihog okeana. Ova pojava menja obrasce kiše i vazdušnog pritiska, što utiče na vremenske prilike širom sveta. Trenutno se beleže hladnije površinske temperature okeana, što ukazuje na razvoj La Ninje. Ovo doprinosi stabilnim i suvim uslovima u istočnom Pacifiku, dok u zapadnom Pacifiku uzrokuje češće oluje i obilne kiše. Povratak La Ninje ove jeseni i zime znači da će vremenski obrasci biti slični onima iz prošlih godina kada je La Ninja bila aktivna.

Na primer, Severna Amerika može očekivati niže temperature u delovima Aljaske i Kanade i toplije uslove u zapadnim SAD. Evropa bi, s druge strane, mogla imati hladnije vreme zbog preovlađujućih severnih vetrova. Na padavine će uticati i La Ninja. U Evropi se manje kiše očekuje na zapadu, dok će u centralnim i istočnim krajevima biti više padavina.

Hladniji signal za jugoistočnu Evropu

Andrej Flis se potom fokusirao na dugoročnu prognozu za jesen 2024. godine, objašnjavajući da se ona zasniva na dva glavna modela: ECMWF modelu iz Evrope i NMME modelu iz Severne Amerike.

- Ovo samo pokazuje/nagoveštava kako bi vremenski obrasci mogli da izgledaju u 40-60% vremena tokom sezone. ECMWF model se smatra jednim od najpouzdanijih modela dugoročnih prognoza. Na osnovu više od decenije našeg iskustva, to je veoma dobar i široko korišćen sistem sezonske prognoze s razlogom, ali nijedna dugoročna/sezonska prognoza se ne može smatrati "pouzdanom" - upozorava stručnjak.

Foto Pixabay free images

Model ECMWF, napominje, pokazuje topli signal za veći deo severne hemisfere, posebno za zapadni deo SAD i severnu i centralnu Evropu, dok se hladniji signal očekuje za jugoistočne delove SAD i jugoistočnu Evropu.

- Prvo, gledajući Evropu, možemo videti površinske temperature toplije od normalnih na većem delu kontinenta. Ovo je zbog oblasti visokog pritiska iznad severnog Atlantika koja se proteže u Evropu, što pokazuje prognoza pritiska ECMWF . Prognoza padavina pokazuje suvu jesen u većem delu južne, zapadne i delove centralne Evrope. Istovremeno, predviđa se da će zona niskog pritiska doneti više padavina u severnim delovima i iznad Velike Britanije i Irske - ističe Flis.

NMME sistem kombinuje nekoliko različitih modela i pokriva više mogućih scenarija, ali nedostatak je što se dosta toga može promeniti u dužem periodu. Tek, prema njemu, prognoza površinskih temperatura u Evropi pokazuje toplije od proseka oblasti u južnim i istočnim delovima kontinenta. Centralni i zapadni delovi pokazuju normalne jesenje temperature tokom cele sezone. Što se padavina tiče, predviđaju se uglavnom vlažniji jesenje uslovi širom severnih i centralnih delova kontinenta.

(Večernji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone