UBISTVA OPISIVAO KAO ''UZBUDLJIVA'': Umro je jedan od najvećih monstruma na svetu

Novosti online

27. 07. 2024. u 08:32

UMRO je Luis van Šur, osuđeni masovni ubica iz Južnoafričke Republike. 72-godišnjak je bio u bolnici zbog infekcije noge, a njegova ćerka je potvrdila da je umro u četvrtak poslepodne "zbog komplikacija uzrokovanih sepsom".

УБИСТВА ОПИСИВАО КАО УЗБУДЉИВА: Умро је један од највећих монструма на свету

Foto: B. D.

Van Šur, poznat kao "Ubica iz aparthejda", preminuo je manje od nedelju dana nakon što je BBC objavio rezultate istrage o njegovoj prošlosti. Istraživanje je otkrilo strašne nove detalje o nizu ubistava koje je počinio kasnih 1980-ih tokom poslednjih godina vladavine bele manjine, piše Index.hr. 

Sestra jedne od njegovih žrtava izjavila je da se nada da će policija ponovo otvoriti istragu pojedinih slučajeva uprkos njegovoj smrti. U vreme kada je rasistički sistem aparthejda nametnuo strogu hijerarhiju koja je privilegovala bele Južnoafrikanace, Van Šur je radio kao privatni zaštitar u obalnom gradu Istočni London.

Policija 32 ubistva klasifikuje kao "opravdana ubistva". Između 1986. i 1989. godine, ubio je najmanje 39 ljudi. Sve njegove žrtve bile su crne boje kože, a najmlađa je imala samo 12 godina. 1991. godine je uhapšen i proglašen krivim po sedam optužbi za ubistvo, ali je pušten na uslovnu slobodu nakon što je odslužio samo 12 godina zatvora.

Najmanje 32 njegova ubistva policija još uvek klasifikuje kao "opravdana ubistva". Van Šur je za života tvrdio da su sve njegove žrtve bile kriminalci koje je uhvatio "na delu". Oslanjao se na zakone iz doba aparthejda koji su ljudima davali pravo da koriste smrtonosnu silu protiv uljeza kako bi sačuvao svoju nevinost.

Međutim, BBC-jeva istraga postavila je ozbiljna pitanja o tim takozvanim "opravdanim" pucnjavama. Van Šur je svoje aktivnosti opisao kao "uzbudljive" i izneo niz tvrdnji o umešanosti policije u njegove aktivnosti.

Hospitalizovan pre mesec dana

U Južnoafričkoj Republici nema zastare za ubistvo i mnogi rođaci žrtava još uvek se nadaju da će pokrenuti krivične ili građanske parnice u potrazi za pravdom. Marlene Mvumbi, čijeg je brata Van Šur ubio 1986. godine, bila je šokirana kada je čula za njegovu iznenadnu smrt.

- Lako se izvukao! Nadam se da će ponovo otvoriti ove slučajeve. Porodice zaslužuju pravdu. Nemamo ništa, a bol je i dalje jednaka - kazala je. Van Šuru su 2021. godine delimično amputirane obe noge zbog problema sa cirkulacijom.

Hospitalizovan je pre mesec dana, u istoj bolnici u kojoj su prethodno boravile mnoge njegove žrtve. Van Šurova porodica navela je da se njegovo stanje naglo pogoršalo nakon što je nastupila sepse, uprkos naporima bolničkog osoblja.

U svom poslednjem intervjuu za BBC, Van Šur je negirao da je "serijski ubica" i istakao da se ne kaje zbog svojih dela.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO:

ZORAN MARJANOVIĆ STIGAO U SUD: Danas iznošenje završnih reči

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)